Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση για καλύτερα σχολεία στο Μοσχάτο


Μια πρόταση με αφορμή τη συζήτηση για τη παιδεία στη τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου:
Δεν χρειάζεται να παρακολούθησε κανείς τη τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου για τη παιδεία στη πόλη για να καταλάβει, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα σχολεία και πολλές δυσκολίες στο έργο του Δήμου και των σχολικών επιτροπών (βλέπε φθορές, φωτοτυπίες, πετρέλαιο κ.α.).

Η κύρια αιτία του προβλήματος είναι σαφώς η περιορισμένη χρηματοδότηση από τη κεντρική εξουσία και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών για θέματα προμηθειών για τις ανάγκες των σχολείων. Επιπλέον οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών δημιουργών ένα πρόσθετο πρόβλημα στη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, που τρέχουν να καλύψουν κάθε κενό που εμφανίζεται. Αν και προερχόμενος από την αντιπολίτευση δεν θα κατηγορήσω το Δήμο και τις σχολικές επιτροπές ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αφού είδα ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το έργο που έχουν αναλάβει. Θα πω όμως ότι δεν υπάρχει δημιουργικότητα και θέληση για ρήξη με το παρελθόν. Η έλλειψη δημιουργικότητας έχει να κάνει μάλλον και με την πολυπλοκότητα των διαδικασιών των προμηθειών και την έλλειψη εμπειρίας σε οικονομικές και λογιστικές διαδικασίες. Από την άλλη φαίνεται ότι δεν υπάρχει όμως πρόθεση για ρήξη με τα παρελθόν, η αποφυγή της αναζήτησης ευθυνών για κακοδιαχείριση των παλιότερων σχολικών επιτροπών συμβαίνει μάλλον για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας, στη λογική του «Περασμένα-Ξεχασμένα».

Λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες του Δήμου και των σχολικών επιτροπών, σε τοποθέτηση μου στη τελευταία συνεδρίαση, πρότεινα την εθελοντική προσφορά υλικών και υπηρεσιών από γονείς και κηδεμόνες μαθητών. Η εθελοντική εργασία από γονείς για παρεμβάσεις μικρής έκτασης σε σχολικά κτίρια, υπάρχει ως ανεπίσημο μοντέλο εθελοντικής εργασίας σε μικρές κοινότητες, όπου οι δυνατότητες της τοπικής αρχής είναι περιορισμένες. Το να βάψει για παράδειγμα ένα τοίχο ένας γονιός ή να φτιάξει το χαλασμένο μεντεσέ σε ένα παράθυρο ή να αλλάξει τη καμένη λάμπα, είναι ενέργειες που προφανώς ούτε το ρόλο του Δήμου υποκαθιστούν ούτε φυσικά γίνεται εκμετάλλευση της προσφοράς του γονιού/κηδεμόνα.

Αυτές οι μικρές παρεμβάσεις μπορούν να λειτουργήσουν θετικά όχι μόνο στη συντήρηση των σχολικών κτιρίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός αισθήματος ευθύνης γονιών και μαθητών για τη κατάσταση του σχολικού κτηρίου, αφού πολλές φορές η έλλειψη παιδείας από το σπίτι είναι υπεύθυνη για τη καταστροφική συμπεριφορά μαθητών απέναντι στη δημόσια περιουσία. Είναι πράγματι αλήθεια ότι όσοι έχουμε εικόνες από την επαρχία, πως εκεί τα σχολικά κτίρια είναι πολύ καλύτερα, πιο ζεστά, πιο οικεία, πιο καλά συντηρημένα, όχι γιατί οι δήμοι και οι κοινότητες εκεί λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, αλλά γιατί οι γονείς και οι μαθητές, η Κοινότητα δηλαδή, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση των υποδομών.

Πάνω σε αυτή τη πρόταση μπορώ να προσθέσω το εξής που αφορά και τους νέους:

 Οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, για εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους που έχουν λερωθεί από άσχημα lettering ή συνθήματα. Μια ζωγραφική ή ένα όμορφο graffiti σε ένα τοίχο που έχει λερωθεί, έχει μεγάλη πιθανότητα να λειτουργήσει και ως ασπίδα για άλλα κακόγουστα lettering ή συνθήματα.
Στις μέρες της Κρίσης πρέπει να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Σήμερα η αφύπνιση της Κοινωνίας των Πολιτών αποδεικνύεται με τις εθελοντικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους (πχ πάρκα, παραλίες, ελεύθεροι χώροι κλπ). Η δυναμική αυτή δείχνει ότι η ανάληψη δράσης από τους ίδιους του πολίτες και τις κοινότητες είναι μονόδρομος για να κάνουμε τη καθημερινότητα μας καλύτερη.

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου
Μέλος ΔΣ Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μοσχάτου

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.




Μοσχάτο 30 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις τελευταίες μέρες πολύ λόγος γίνεται για την μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Και αυτό ξεκίνησε γιατί την Πέμπτη  Νοεμβρίου 2011 το δημοτικό συμβούλιο απεφάσισε μια πραγματικά γενναία μείωση στα δημοτικά τέλη περισσότερο για τους κατοίκους του Μοσχάτου και λιγότερο για τους κατοίκους του Ταύρου επιφέροντας μια εξίσωση των συντελεστών και στις δύο περιοχές τουλάχιστον όσον αφορά κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
Η συζήτηση όμως γίνεται για να μπορέσουν κάποιοι είτε της συμπολίτευσης είτε μέρους της αντιπολίτευσης   να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη προβάλλοντας σαν δική τους πρόταση και επιτυχία την μείωση αυτή. Για τους «Πολίτες Μπροστά» δεν υπάρχει καμμία τέτοια επιδίωξη για τον απλούστατο λόγο ότι μια μικρή έστω μείωση στα βάρη που επωμίζονται οι κάτοικοι Μοσχάτου Ταύρου είναι θετική και οι πολιτικές παρατάξεις δεν θα πρέπει να “σπεκουλάρουν” με ένα τέτοιο γεγονός. Εξ άλλου τα πρακτικά των συνεδριάσεων, και της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχουν στην διαύγεια και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση για την μείωση των δημοτικών τελών πρώτη, και ίσως μόνη, έφερε η παράταξη μας δια του εισηγητή της Τουφεξίδη Χάρη. Η εισήγηση μας και το γεγονός ότι η πλειοψηφία την πλησίασε αρκετά (προς τιμήν της, δείχνοντας ότι «ακούει», αν και θα μπορούσε να ήταν πιο γενναία)  ήταν ο παράγοντας που απεφασίσθηκαν αυτές οι μειώσεις. Επαναλαμβάνoυμε όμως ότι αυτό είναι το λιγότερο.

Ένα σημαντικό όμως θέμα σχετιζόμενο με τα δημοτικά τέλη, και ίσως άγνωστο σε πολλούς, είναι ότι για την περιοχή του Μοσχάτου υπάρχει μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου του 2004 η οποία όριζε ότι για μια δεκαετία (δηλ. έως το 2014) τα δημοτικά τέλη των κατοικιών αυξάνονται 10 λεπτά για κάθε τμ στις κατοικίες και 28 λεπτά για κάθε τμ στις επιχειρήσεις ετησίως. Σκοπός αυτού του επιπλέον τέλους που ανέρχεται σε απόλυτο ποσό στις 300-350.000 ευρώ κάθε χρόνο ήταν να χρησιμοποιηθεί για αγορά ακινήτων και ονομάσθηκε Τέλος Κτήσης Ακινήτων. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δημοτικά τέλη για το Μοσχάτο θα είναι τελικά 1,12/τμ στις κατοικίες, 3,43/τμ στις μικρές επιχειρήσεις και 4,84/τμ στις μεγάλες επιχειρήσεις για το 2012.

«Οι Πολίτες Μπροστά» και ο υποψήφιος δήμαρχος Αρης Κρεμμύδας έχουν, εδώ και δύο εβδομάδες, υποβάλλει προς την δημοτική αρχή τα εξής ερωτήματα σχετικά με το τέλος αυτό :
1) Ποιο το ακριβές ποσόν που έχει συγκεντρωθεί από το Τέλος Κτήσης Ακινήτων τα επτά αυτά χρόνια, μαζί με πιθανούς τόκους;
2) Έχει και που χρησιμοποιηθεί μέρος αυτού του ποσού;
3) Σε ποιο κωδικό του προϋπολογισμού καταχωρείται το ποσόν αυτό;
Μόλις μας απαντηθούν τα ερωτήματα θα ενημερώσουμε τους συνδημότες μας καθώς και θα υποβάλλουμε προς το δημοτικό συμβούλιο τις προτάσεις μας σχετικά με τι μέλλει γενέσθαι με το τέλος αυτό.
«Οι Πολίτες Μπροστά», ανεξαρτήτως αν μερικοί επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τον ρόλο τους σαν αντιπολίτευση, θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την οικονομική ανακούφιση των δημοτών καθώς και στην προαγωγή της διαφάνειας στα τεκταινόμενα  του δήμου Μοσχάτου Ταύρου.

«Πολίτες Μπροστά»

«Απλά, κομμένες πια οι παπαριές!»


Να ξεκαθαρίσω ότι φώναζα για καταιγίδα αντιλαϊκών και άδικων μέτρων από τον Ιανουάριο του 2010 και κάποιοι μου έλεγαν « τι να κάνουμε, αλλιώς θα χρεοκοπήσει η χώρα». Αλλά και τώρα, αν θέλω νάμαι εντάξει με τον εαυτό μου, δεν μπορώ να μην κάνω κάποια ερωτήματα που καίνε πολύ κόσμο.
Ερώτημα 1ο: Είστε σίγουροι ότι γίνεται ΜΕΡΙΚΗ πληρωμή μέσω ΑΤΜ;

Έστω όμως ότι τα καταφέρνουμε και δεν πληρώνουμε το "χαράτσι". Τότε η ΔΕΗ θα εκδώσει εντολή διακοπής και συγχρόνως θα το στείλει στην εφορία.
Και καλά καταφέρνουμε με τον α ή β τρόπο  και δεν μας κόβουν το ρεύμα.
Ερώτημα 2ο : Μόλις όμως το ποσόν βεβαιωθεί από την εφορία (σε 1 ή 2 ή 3 μήνες) και μας στείλει ενημερωτικό σημείωμα για την πληρωμή του τι θα κάνουμε; Τι θα κάνουν οι επαγγελματίες ή οι πολίτες που θα χρειαστούν φορολογική ενημερότητα;

Ερώτημα 3ο : Και αν μαζί με το χαράτσι ξεπερνάμε το όριο οφειλής των 5000 ευρώ προς την εφορία και ενεργοποιηθεί η ποινική διάταξη περί αυτοφώρου τι γίνεται; Πως θα πείσεις τους πολίτες να ρισκάρουν απέναντι σε μια κυβέρνηση αντιλαϊκή και αναίσχυντη που δεν διστάζει σε τίποτα;
Απαντήστε μου σε αυτά τα ερωτήματα και τότε πράγματι να αναφωνήσουμε
«Απλά, κομμένες πια οι παπαριές!»

Όσο για το νέο Κίνημα που προτείνει η Μοσχατούπολη να κάνουν κάποιοι άλλοι, ( http://mosxatoupolis.blogspot.com/2011/11/blog-post_29.html),  αγαπητέ φίλε Στέφανε, δεν εξηγείς με τι στόχο και σκοπό. Αντίδραση για τα άδικά μέτρα που μας φόρτωσαν και θα μας φορτώσουν  ή αντίδραση κατά του οικονομικού και πολιτικού συστήματος που τα παράγει; Και πως θα λάβει σάρκα και οστά αυτή η αντίδραση; Ο Δον Κιχώτης που «ταβαζε με ανεμόμυλους»  και οι 3 Σωματοφύλακες με το «Όλοι για έναν, και ένας για όλους»  δεν υπάρχουν πια.

 ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ. Ξεκίνα εσύ, ανέπτυξε την τακτική και στρατηγική  και εγώ σε ακολουθώ. Φτάνει πια η βολεψιά του γραφείου και το γράψιμο , ωραίων πραγματικά άρθρων, στον υπολογιστή στη θαλπωρή του σπιτιού.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η RSF ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ.


Ομάδα για την κρίση της Κίνησης Πολιτών Μεσοποταμία


                            


       ΨΗΦΙΣΜΑ

Ολοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2011 στην Πλατεία Γεννηματά και υπογράφουμε παρόν θεωρούμε ότι το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ -Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)  είναι παράνομο, άδικο και ανήθικο.

Για το λόγο αυτό Ζ Η Τ Α Μ Ε :

(α) Από τον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου να απαιτήσει την απόσυρση του νόμου 4021/2011 και να προστατέψει με κάθε τρόπο τους δημότες του.

(β) Από το ΣτΕ  να κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή του εν λόγω τέλους.

Τέλος δηλώνουμε την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε όσους αρνούνται να το πληρώσουν.


Ακολουθούν οι υπογραφές