Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

ΚΔΑΠ ΜΕΑ" ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ" . ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ


Με αφορμή την πρόσκληση ενδιαφέροντος για εθελοντική εργασία στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες ΄ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ   "ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ "  ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ θα εκφράσω και εγώ τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο κέντρο.
Όταν σε ένα δήμο υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ευχάριστο γεγονός και ένα δείγμα πολιτισμού, από τα λίγα που δυστυχώς παρατηρούμε στην εποχή μας, όσο και αν πολλοί κόπτονται περί του αντιθέτου.
Το εν λόγω κέντρο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να εκπαιδεύονται περνώντας κάποιες ώρες ευχάριστα και τη δυνατότητα στους γονείς των παιδιών αυτών, να αποβάλουν εν μέρει το άγχος και το βάρος της εκπαίδευσής τους.
Ένα τέτοιο έργο, είναι θεάρεστο όσο τίποτα άλλο και αναγνωρίζει τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη.
Με δυο λόγια, για μένα αυτό το κέντρο, αποτελεί το ΣΤΟΛΙΔΙ του ΜΟΣΧΑΤΟΥ. 
Τώρα όσον αφορά την εθελοντική εργασία στο κέντρο, είναι μια σωστή κατ αρχάς πρόταση που εμπεριέχει όμως μεγάλες ευθύνες, αφού πρόκειται για παιδιά και μάλιστα με ιδιαίτερα προβλήματα το καθένα.
Η εργασία σε ένα τέτοιο τομέα είναι ίσως η δυσκολότερη που αναλαμβάνει κάποιος με επιπτώσεις τόσο στν εργαζόμενο όσο και στο παιδί.
Απαιτεί αγάπη,υπομονή,θέληση,κόπο,ηρεμία,επιμονή,και προπάντων καλή και θετική ψυχολογία,για ένα τόσο δύσκολο έργο.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο δύσκολο έργο, που στο τέλος θα τους κάνει να αισθανθούν υπέροχα για αυτά που πρόσφεραν, τότε δεν έχουν παρά να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να δηλώσουν συμμετοχή.
Από τη μεριά της διοίκησης του κέντρου θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στην όποια αποδοχή αίτησης για εθελοντική εργασία υπάρξει, με γνώμονα πάντα την καλή εκπαίδευση και την ασφάλεια του παιδιού.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να θέσω και ορισμένες προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου, γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αρκούνται σε αυτά που κάνουν και προσφέρουν, αλλά να προσπαθούν να κάνουν και να προσφέρουν ακόμα περισσότερα, πάντα στο μέτρο του δυνατού.
Πιστεύω ότι οι ώρες λειτουργίας του κέντρου πρέπει να είναι περισσότερες και αυτό θα μπορούσε να γίνει με εθελοντική εργασία σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό με εμπλουτισμό του μόνιμου προσωπικού.
Το κέντρο μας στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να έχει όλες εκείνες τις ειδικότητες που απαιτούνται για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών.
Το βάρος των γονέων, αυτών των παιδιών, είναι τόσο μεγάλο και οι δυσκολίες τόσες πολλές,και γι αυτό θα πρότεινα τη λειτουργία του κέντρου μια φορά το μήνα και το Σαββατοκύριακο,  για να δίνετε η ευκαιρία στους γονείς για κάτι που εκείνοι θα κρίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαικά και όχι μόνο κράτη.
Αυτά τα λίγα που θέτω και προτείνω, τα θέτω και τα προτείνω από τη θέση του γονέα με παιδιά με προβλήματα,και τη θέση του δασκάλου που έχει γνώση των πραγμάτων και των καταστάσεων και έχει ασχοληθεί αρκετά με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Τέλος στην κατεύθυνση του εθελοντισμού είμαι πάντοτε αρωγός με μοναδικό μου κόλλημα τους καλοκαιρινούς μήνες για τον απλό λόγο ότι απουσιάζω από την πόλη μας.
Αν υπάρξει κάποια σκέψη για το υπόλοιπο διάστημα τότε σαφώς και θα είμαι στη διάθεση του κέντρου μας.

ΖΩΤΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δάσκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου