Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΥΟ ΑΠΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Ενέργεια Νο 1 (που επιτέλους έγινε) :
Επιτέλους η δημοτική αρχή απεφάσισε και ξήλωσε σήμερα τη μεταλική κατασκευή που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στη ανατολική πλευρά της πλατείας Δημαρχείου. Παρ'ολες τις χρόνιες διαμαρτυρίες πολλών πολιτών αλλά και την προ τριμήνου ερώτηση μου στο δημοτικό συμβούλιο "γιατί δεν το βγάζουμε αυτό το κατασκεύασμα" και όπου δεν πήρα καμμία απάντηση, έπρεπε να  πέσει ένα κομάτι της κατασκευής πάνω σε παιδιά ή να κρεμεται  συρματόσχοινο που τα παιδιά το μετέτρεψαν σε κούνια, για να στείλει σήμερα εργάτες και γερανό και να ξηλώσει αυτή την άχρηστη κατασκευή. Ελπίζουμε ο δήμος να είναι πάντα σε επιφυλακή και να δρά γρήγορα σε καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους.


Ενέργεια Νο 2 (που πρέπει να γίνει) :
Υπάρχουν αρκετά οικόπεδα ιδιωτών, στο δήμο μας, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες στην τύχη τους. Ετσι τα ξερόχορτα έχουν γιγαντωθεί με μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, ο χώρος έχει γίνει φωλιά τρωκτικών και εντόμων και σε μερικά υπάρχει και έντονη δυσοσμία. Πάρτε σαν παράδειγμα το τεράστιο οικόπεδο στη πλατεία Μεταμόρφωσης εκεί που παλιά ήταν ο χειμερινός κινηματογράφος. Σε ποιόν αρέσει το θέαμα; Ποιός δεν αναρωτιέται τι θα γίνει αν πεταχτεί ένα τσιγάρο μέσα;
Νομίζουμε ότι ο δήμος πρέπει να επέμβει άμεσα και να καθαρίσει με τις υπηρεσίες του, όλα αυτά τα οικόπεδα και κατόπιν να επιβάλει προστίματα όπως ορίζει ο νόμος. Επιπλέον πρέπει να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες σε μιά ασφαλη περιφράξη του οικοπέδου ώστε να μην μπορούν μικρα παιδιά να κινδυνεύουν σε μια πιθανή είσοδό τους.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Δημότες κερδίζουν, το Κράτος κερδίζει

του  Νίκου Σαριδάκη

Η ταχύτατη διείσδυση των  τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού , ανεξάρτητα από  γεωγραφικά, οικονομικά , πολιτικά και πολιτιστικά  σύνορα, δρα ως καταλύτης και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που διαμορφώνουν τις σύγχρονες ψηφιακές κοινωνίες.

Σήμερα συνεχώς πληθαίνουν εκείνοι που χρησιμοποιούν το- περίφημο πια- Διαδίκτυο  ως εργαλείο καθημερινής διαβίωσης για να ενημερώνονται, να ψωνίζουν ή να συναλλάσσονται με τις τράπεζες  από το σπίτι τους. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν στους πελάτες τους προϊόντα και υπηρεσίες με ψηφιακές τεχνικές.
Τα τελευταία χρόνια και οι    Κρατικοί οργανισμοί    έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο  με σκοπό  :
  • Να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των Πολιτών και των Επιχειρήσεων
  • Να ενδυναμώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες
  • Να υποστηρίζουν τις δημόσιες πολιτικές
Το νέο σύστημα  οργάνωσης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών  που βασίζεται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών  και ιδιαίτερα του Διαδικτύου, ονομάζεται Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας όπως φαίνεται στο παρακάτω ( πραγματικό) παράδειγμα.
Ο γιος μου είναι παντρεμένος με δυο μικρά παιδιά και κατοικεί μόνιμα στο Μοσχάτο. Πέρυσι με παρακάλεσε να καταθέσω μια αίτηση στο Δήμο Μοσχάτου για να πάει η κόρη του στο Δημοτικό νηπιακό σταθμό γιατί η μαμά εργαζόταν και  αυτός υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Οι άνθρωποι του Δήμου με δέχθηκαν με ευγένεια  και  μου εξήγησαν ότι έπρεπε  να υποβάλλω αίτηση στο Δήμο και να προσκομίσω τα  εξής «δικαιολογητικά»:
·        Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
·        Επικυρωμένο αντίγραφο φορολογικής δήλωσης
·        Μηχανογραφική κατάσταση ενσήμων των γονέων
·        Βεβαίωση εργασίας της μητέρας από τον εργοδότη με ανάλυση μισθοδοσίας
·        Βεβαίωση ότι ο γονέας είναι στρατιώτης

Για να συγκεντρώσω αυτά τα  πέντε δικαιολογητικά επισκέφτηκα διαδοχικά πέντε  Υπηρεσίες . Κάθε φορά  συμπλήρωνα , υπέγραφα και κατέθετα την αντίστοιχη αίτηση και  επέστρεφα την επομένη για να παραλάβω το «δικαιολογητικό».  Τα ΚΕΠ με βοήθησαν στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Σ αυτές τις επισκέψεις διαπίστωσα πως κάθε Υπηρεσία χρειάστηκε, περίπου, μια ώρα εργασίας για να εκδώσει  το αντίστοιχο δικαιολογητικό. Έτσι λοιπόν για να καταθέσω μια απλή αίτηση:
·        Εγώ ως πολίτης συμπλήρωσα και κατέθεσα πέντε αιτήσεις και πραγματοποίησα   δέκα διαδρομές για τις οποίες δαπάνησα δέκα, περίπου, ώρες και δέκα ΕΥΡΩ σε εισιτήρια.
·        Οι δημόσιες Υπηρεσίες δαπάνησαν 5 εργατοώρες οι οποίες κοστίζουν στους φορολογούμενους, περίπου ,100 ΕΥΡΩ.
·        Η διαδικασία για την  υποβολή της αίτησης διήρκεσε , μια εβδομάδα
 
Αντίθετα, αν ο Δήμος χρησιμοποιούσε σύγχρονα συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εγώ θα υπέβαλα ,απλώς, μια αίτηση, χωρίς δικαιολογητικά, από το σπίτι μου, μέσω του Διαδικτύου. Στη συνέχεια, τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου σε συνεργασία με τα συστήματα των  αρμόδιων Δημόσιων Υπηρεσιών,  θα συγκέντρωναν ,αυτόματα και   χωρίς τη συμμετοχή υπαλλήλων όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο Δήμος για να εξετάσει την αίτηση. Έτσι ή όλη διαδικασία θα ολοκληρώνονταν σε μερικά λεπτά , χωρίς ταλαιπωρία και με πολύ μικρό κόστος.
Αυτή θα ήταν η ιδανική περίπτωση. Όμως, εκτός από  αυτήν,  υπάρχουν ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει  άμεσα ο Δήμος με τα   υπάρχοντα   συστήματα. Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία μπορεί να ανασχεδιαστεί έτσι ώστε να διεκπεραιώνεται γρήγορα και απλά σε δυο βήματα:

Α. Ο Δημότης να συμπληρώνει μια  τυποποιημένη «αίτηση- υπεύθυνη δήλωση» ,όπου θα δηλώνει όλα τα  απαραίτητα στοιχεία. Την αίτηση, χωρίς δικαιολογητικά, μπορεί να την καταθέτει αυτοπροσώπως ή να την στείλει μέσω ου Διαδικτύου.


Β.  Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του Δήμου  που θα παραλάβει την αίτηση, θα κάνει πέντε ΚΛΙΚ και θα στείλει πέντε πιστοποιημένα  και τυποποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη διασταύρωση των  στοιχείων που δηλώνει ο Δημότης. Τα πληροφοριακά συστήματα των παραπάνω Υπηρεσιών θα απαντήσουν πάλι με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.


Με αυτόν τον τρόπο:

 Ο Δημότης θα εξοικονομήσει δέκα ώρες και δέκα ΕΥΡΩ ενώ το Κράτος ( Δήμος και Δημόσιες Υπηρεσίες)  θα εξοικονομήσει 100 ΕΥΡΩ. Έτσι και ο Δημότης κερδίζει και το Κράτος κερδίζει.


 Γενικώς για την  εφαρμογή μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαιτούνται οι κατάλληλες ψηφιακές υποδομές. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσει τέτοιες οριζόντιες υποδομές όπως το δίκτυο  της δημόσιας διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, το σύστημα Διαλειτουργικότητας, το σύστημα Αυθεντικοποίησης και η πύλη ΕΡΜΗΣ. Οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υποδομές και να προχωρήσουν άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους Δημότες και στις επιχειρήσεις . Το πρόβλημα σ αυτήν  την περίπτωση δεν  είναι  η αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων αλλά ο ανασχεδιασμός των  παραδοσιακών διοικητικών διαδικασιών και  η κατάργηση  των  παλαιών γραφειοκρατικών μεθόδων. Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νόμο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα ρυθμίζει τους κανόνες χρησιμοποίησης των νέων τεχνολογιών και  θα διευκολύνει την  ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών.


Σήμερα οι περισσότεροι Δήμοι  διαθέτουν μέσα από τους ιστοχώρους διάφορα είδη πιστοποιητικών. Όμως σύμφωνα με τις  αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το Διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί  όχι για την αυτοματοποίηση των πιστοποιητικών αλλά για την κατάργηση τους. Για αυτά όμως θα μιλήσουμε άλλη φορά.


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ .

Σε αυτό το σαπιοκάραβο το ΠΑΤΡΙΣ επιβιβάστηκε λαθραία πριν 110 χρόνια και σε ηλικία μόλις 10 χρονών και ο παππούς μου. Έφτασε στη Ν. Υόρκη μετα από ταξίδι ενός μήνα κάτω από άθλιες συνθήκες κοιμώμενος κατάχαμα και τρώγοντας ψωμί και ελιές που κουβαλούσε μαζί του. Παρέμεινε επί 15 μέρες στο ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ (λοιμοκαθαρτήριο) σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης για έλεγχο ύπαρξης ασθενειών. Βγαίνοντας από το Καστιγκαρι και εργαζόμενος "από πρωίας μέχρι νυκτός" κατάφερε να γίνει ένας μικρός εμποράκος.
Αγόρασε ένα καρότσι και πούλαγε  ΠΙΝΟΤΣΙΑ  (peanuts-φιστίκια) στην Αστόρια.  Ήταν πλέον 18 χρονών και όλα πήγαιναν μια χαρά. Αμ' δεν... Μετα από 2 χρόνια ξεσπάνε οι ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ και νάτος εν έτει 1912 να τα παρατάει όλα και έρχεται να πολεμήσει με την καρδιά του για την πατρίδα,  εγκαταλείποντας το Αμερικανικό όνειρο και περήφανος σε όλη του τη ζωή για ότι έκανε.
ΣΗΜΕΡΑ που η "ΠΑΤΡΙΣ" ζει το δικό της "ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ" της διεθνούς απομόνωσης και εξευτελισμού,  ΣΗΜΕΡΑ που το "ΠΙΝΟΤΣΙΑ" θα είναι είδος εν ανεπάρκεια και θα μας τα επισείουν οι πολιτικοί ως σεξουαλική απειλή, ΣΗΜΕΡΑ που σε περίπτωση ΠΟΛΕΜΟΥ θα ζήσουμε σκηνές 1922,
 
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΗΘΙΚΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ;;; ΘΑ ΠΑΜΕ Ν. ΥΟΡΚΗ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ Η ΩΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;;;
........
.......
.......
Κύριε Τζεφρυ, κ. Μπενυ, κ. Σαμ. για την ιστορία σας αναφέρω ότι ο παππούς μου είχε το ελληνικότατο όνομα Δημήτρης  Παρδάλης. Θεός σχωρεστον.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ. ΕΝΑΣ *ΑΝΘΡΩΠΟΣ* ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.



Πρόσκληση για συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης
Η  Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στη δίνη της χειρότερης κρίσης της μεταπολεμικής ιστορίας της.
Υπάρχει τρομακτική μείωση στην αγοραστική δύναμη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων , της μεγάλης δηλαδή πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Ως πρώτο παρεπόμενο, αρχίζουν να βαθαίνουν οι κοινωνικές διαφορές σε χάσματα, ενώ η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχες καταστάσεις προβλέπει ότι θα ενταθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας, στροφή της «κοινής γνώμης» προς το συντηρητισμό και  άνοδος ακροδεξιών σχηματισμών.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός μας, μέσα από  μια κίνηση πολιτών όπως η Μεσοποταμία, θα μπορούσαμε να δράσουμε  αλληλέγγυα και αποτελεσματικά έτσι ώστε
-να εξακολουθήσουμε την προσφορά του έργου μας υπό δυσμενέστερες συνθήκες
-να αλληλοβοηθηθούμε ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά  για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Πιστεύω ότι το μοίρασμα και η ανταλλαγή ειδών είναι κέρδος για όλους μας καθώς και ότι η κατανάλωση εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες επαγγελματίες,  έχουν μια προστιθέμενη κοινωνική αξία, εφόσον βεβαίως τηρούνται οι κανόνες της αγοράς (αποδείξεις, τιμολόγια κτλ).
Με βάση λοιπόν και το τι έκαναν και άλλοι λαοί,  έχω να προτείνω τα παρακάτω:
1.       Την συγκρότηση πρωτοβουλίας καταναλωτών που θα διεκδικήσει καλύτερες τιμές προϊόντων  ευρείας κατανάλωσης μέσω μαζικών αγορών.  Παραδείγματος χάρη, όλοι αγοράζουμε πατάτες από τη λαϊκή αγορά, μια αγορά ακριβή που δεν δίνει και αποδείξεις, ενώ μπορούμε να τις αγοράζουμε σε τσουβάλι και να τις μοιραζόμαστε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην αγορά υπηρεσιών, με λίγο ψάξιμο.
2.       Την οργάνωση ή/και συμμετοχή σε ανταλλακτικό παζάρι ειδών ένδυσης, υπόδησης και μικρών οικιακών συσκευών.
3.       Τη σύσταση δανειστικής βιβλιοθήκης και παραχώρηση χρήσης εργαλείων (μέσω διαδικτύου).
4.       Περαιτέρω στελέχωση και ανάπτυξη της συνεργασίας μας με οργανώσεις διακίνησης βιολογικών  προϊόντων. Ακόμη και απευθείας μαζικές αγορές από γνωστούς μας παραγωγούς.
5.       Διοργάνωση ή/και συμμετοχή σε γεύματα αλληλεγγύης αλλά και ανοικτά γλέντια ρεφενέ
6.       Δημιουργία παρακαταθήκης φαρμάκων για μια έκτακτη ανάγκη (μέσω διαδικτύου)
7.       Ενημέρωση για μετακινήσεις εκτός Αθηνών, έτσι ώστε να μοιράζεται το κόστος με πιθανούς συνεπιβάτες (μέσω διαδικτύου).

Σίγουρα όλα αυτά θα δημιουργήσουν στην αρχή ερωτήσεις, ίσως και παρεξηγήσεις, σαν κάθε τι νέο που μια ομάδα δοκιμάζει. Όμως, ας αναλογιστούμε τι καιρούς και τι προβλήματα έχουμε μπροστά μας. Σε ακραίες κοινωνικές πιέσεις χρειάζονται πρωτοποριακές λύσεις , οι οποίες μάλιστα είναι ΚΑΙ επικερδείς.
Ελάτε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να μοιραστούμε τις ιδέες μας για το θέμα την
Τρίτη 19 Οκτωβρίου ώρα 21:00 στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο
Eυχαριστώ για το χρόνο σας.
Γιώργος Γρηγοράκος

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τηρείστε επιτέλους τους νόμους κύριοι της Δημοτικής Αρχής !!!

Κάθε δημοτική αρχή που ξεκινάει για να προσφέρει έργο και υπηρεσίες στους δημότες της οφείλει και πρέπει πάνω απ'όλα να σεβεται τους νόμους και ειδικά εκείνους που στάθηκε υπέρμαχος στην ψηφισή τους. Ετσι θα έπρεπε η δηοτική αρχή του κ. Ευθυμίου να τηρεί με ευλάβεια τα οριζόμενα στον νόμο 3852/2010 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Ευθυμίου και οι δημοτικοί του σύμβουλοι αρνούνται να τηρήσουν τα του νόμου και δείχνουν μια αλλαζονεία και μία αδιαφορία στην εφαρμογή του, παρουσιάζοντας μια εικόνα απαξίωσης των θεσμών αποφεύγοντας συνεχώς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης  .Γιατί τα λέμε αυτα;

α)Στηριγμένοι στο άρθρο 69 παρ.3 του 3852/2010 είχαμε απευθύνει προς την δημοτική αρχή, η παράταξη "Πολίτες Μπροστά", ερωτήματα γύρω από την ακίνητη περουσιακή κατάσταση του δήμου καθώς και για τα ακίητα που μισθώνει ή εκμισθώνει ο δήμος
.(http://moschatotavrosmazi.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html).
Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του δημάρχου πέραν εκείνου του αμίμητου που μας δήλωσε σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο "ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ".

β) Στηριγμένοι στον ίδιο νόμο και στο αρθρο 66 παρ. 7 που ορίζει "Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη" ζητήσαμε αυτόν τον χώρο 8 μήνες μετά, κατανοώντας τις δυσκολίες της αρχής, για να λάβουμε την απάντηση του δημάρχου " όποτε βρώ χώρο θα σας δώσω."

γ) Στηριγμένοι στον ν.3584/2007 (Κύρωσης του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων) και βάσει των αρθρων 13,14,15,163 περί γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού ειδικών συνεργατών δημάρχου απευθύναμε ερωτήματα στον δήμαρχο για την πρόσληψη του κ. Οικονόμου. Η απάντηση του δημάρχου ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ήταν: " Η πρόσληψη ειδικού συνεργάτη είναι απόλυτο δικαίωμα του δημάρχου και εγώ έκρινα ότι πληρεί τα προσόντα. Οποιος νομίζει ότι δεν τα πληρεί να προσκομίσει αποδείξεις !" Ο νόμος όμως και πρέπει να τηρείται αλλά και οι δημότες να διαπιστώνουν τη τήρηση του. Και η διαφάνεια που επαγγελόσασταν κ. δημαρχε τι έγινε; Τα λεφτα των δημοτών που πανε στη μισθοδοσία του εν λόγω κυρίου δεν δικαιολογούν μια ευαισθησία εκ μέρους σας να παρουσιάσετε το υγιές των προσλήψεων σας;

δ) Δώδεκα σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν, την 1/9/2011, από τον πρόεδρο συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ αφού η δημοτική αρχή αγνόησε τον Κώδικα δήμων και κοινοτήτων ν.3463/2006 άρθρο 217 που ορίζει "
1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
Απάντηση από τον πρόεδρο στο πιό πάνω αίτημα "Συμφωνώ αλλά άλλος πρέπει να συμφωνήσει για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Πάντως πιστεύω μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να γίνει". Ασχετα αν ο νόμος θέτει προθεσμία 6 ημερών, για ικανοποιήση του αιτήματος της αντιπολίτευσης να συγκαλέσει ο πρόεδρος την συνεδρίαση και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

ε) Ο ν.3852/2010 στο άρθρο 72 παρ 1 ορίζει " η οικονομική επιτροπή ελέγχει την υλοποίηση του προϋπολογισμού και υποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση των εσόδων και εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας,δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου". Για ψάχτε να βρείτε πόσες εκθέσεις είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του δήμου. Καμία. Ούτε το δημοτικό συμβούλιο τις έχει δει.

στ) Μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας "Μαχητική" ότι καθηγητής χωρίς πτυχίο εργάζεται σε ΝΠΔΔ του δήμου, από τον κ. Κρεμμύδα έγινε η σχετική ερώτηση. Η απάντηση του κ.Δημάρχου ήταν :"Από τις 1/1/2011 που εγώ είμαι δήμαρχος δεν έχει προσληφθεί τέτοιο πρόσωπο." Αλλο ρωτάμε, ότι θέλουν απαντάνε. Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ που ήταν και πρόεδρος το 2010  και σημερινή δημοτική σύμβουλος γιατί δεν απήντησε;

Ξέρω ότι πολλοί θα αναρωτηθείτε :"Μα μπορούν να αγνοούν έτσι τους νόμους;" Σαφώς και εγώ πιστεύω ότι όχι δεν μπορούν. Αλλά πριν προχωρήσουμε σε ανώτερα κλιμάκια ελέγχου θέλουμε οι δημότες του Μοσχάτου Ταύρου να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει γιατι το δικαιούνται και το απαιτούν στις καθημερινές μας συνομιλίες μαζι τους.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Αρης Κρεμμύδας και η δημοτική παράταξη «Πολίτες Μπροστά» με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύχονται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες του δήμου μας κάθε επιτυχία στα μαθήματα τους και στους γονείς τους  καλό κουράγιο για τις «δυσκολίες» της δωρεάν παιδείας της χώρας μας.
  Επίσης στους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων μας εύχεται να έχουν την δύναμη και την αντοχή, σε δύσκολες και γι αυτούς συγκυρίες, να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο τους.

  Φέτος η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει αυξημένη με μια ακόμη δυσκολία, αυτή της έλλειψης των σχολικών βιβλίων. Τα λάθη και η ολιγωρία του υπουργείου παιδείας φέρνουν τα παιδιά των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της Ελλάδας σε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για αυτά. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της παιδείας είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

  Παρ όλα αυτά οι «Πολίτες Μπροστά» επιμένουν ότι το χαμόγελο από τα παιδιά και από τους γονείς δεν πρέπει να χαθεί και ότι, με την προσπάθεια όλων μας, θα φανούν και οι καλύτερες μέρες στην Ελληνική Παιδεία.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ & ΧΑΡΑ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ; ΕΛΕΟΣ



Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί δημοσίευμα σε blog του Μοσχάτου, γνωστού για την αμέριστη στήριξη του στην δημαρχιακή αρχή, οτι  " Με την αποτελεσματική παρέμβαση της Αντιδημάρχου Μοσχάτου και υπεύθυνη Παιδείας  Αγγελικής Καπετανάκη  και του Προέδρου Διδασκόντων ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και Δημοτικό Σύμβουλο Καραβασέλα Στάθη, ο Δήμος παρέλαβε, από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ τα παρακάτω βιβλία για τα Δημοτικά του Δήμου.".

Μα είναι δυνατόν κάποιοι να σπεκουλάρουν με ένα θέμα που ταλανίζει και ανησυχεί όλους τους γονείς και μαθητές των σχολείων αφού η σωρεία λαθών του υπουργείου παιδείας έχει φέρει την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς σχολικά βιβλία; Είναι δυνατόν να ζητωκραυγάζουν κάποιοι γιατί στα δημοτικά σχολεία του Μοσχάτου ήρθαν 18 από τους 120 τίτλους συγγραμάτων της πρωτοβάθμιας; Λες και δεν υπήρχαν ανακοινωσεις από τον ΟΕΔΒ ότι υπήρχαν κάποια αποθέματα και από αυτά πήραν αναλογικά όλοι οι δήμοι της χώρα. Δηλαδή στους άλλους δήμους δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο και μόνο στο Μοσχάτο, που ο καλός Θεός φρόντισε να έχουμε μια Καπετανάκη και ένα Καραβασέλα, ήρθαν κάμποσα βιβλία και σωθήκαμε.
Λιγη σοβαρότητα δεν βλάπτει ρε παιδιά. Και αν τα έγραψε από μόνο του το blog, γιατί δεν τα διέψευσαν η αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος διδασκόντων; Αν πάλι είναι αλήθεια ας μας πουν τι ενέργειες έκαναν και ας τους ενημερώσει η κ. υπουργός Παιδείας τι επιπλέον ενέργειες πρέπει να κάνουν για να έρθουν και τα υπόλοιπα βιβλία.
Επαναλαμβάνω ότι το θέμα της έλλειψης σχολικών βιβλίων είναι μεγάλο και θα έπρεπε να έχουμε δει από την δημοτική αρχή καταγγελίες προς τους υπεύθυνους και όχι να προσπάθειες δικές τους η φερεφώνων τους, να εκμεταλευθούν πολιτικά το ελάχιστο μέρος βιβλίων που έστειλε ο ΟΕΔΒ.

Σ.Σ Το ανωτέρω blog (ΤΟ  ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ) μετά το δημοσίευμα μας άλλαξε τα γραφόμενα του και μιλάει πλέον "Η Αντιδήμαρχος  Μοσχάτου και υπεύθυνη Παιδείας  Αγγελική Καπετανάκη  και ο Πρόεδρος  Διδασκόντων ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και Δημοτικός Σύμβουλος Καραβασέλας Στάθης, μερίμνησαν να μοιραστούν στα σχολεία."
 Πάλι καλά. Εστω και εκ των υστερων κατάλαβαν το λάθος τους χωρίς βέβαια να το παραδέχεται κανείς.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Α.Ο. ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΑΝΗΣ - Α.Ε. ΑΡΤΑΣ 11-6 & Α.Ε ΑΡΤΑΣ - Α.Ο. ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΑΝΗΣ 8-11





Μετά από δύο συναρπαστικά παιγνίδια στις έδρες και των δύο αντιπάλων το κύπελλο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στο πόλο, κατέληξε στον Α.Ο. Σαλαμίνας Μάνης. Και λογικά βέβαια αφού φαβορί μεγάλο ήταν η Σαλαμίνα Μάνη που στο κάτω κάτω της γραφής έχουν και θάλασσα για να κάνουν προπόνηση οι παίκτες της και να πάνε πανέτοιμοι στους αγώνες. Οι άλλοι οι αρτινοί ρε παιδί μου που να κάνουν προπόνηση; Στα όρη και τα βουνά που τους έριξε ο Εύθυμος θεός και που για να βρεις νερό για προπόνηση πρέπει να κατουράνε όλοι μαζί για 3,5 χρόνια;  
Και εδώ θα τελείωνε το θέμα, αν δεν έπιανε ζαλάδα τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της Σαλαμίνας Μάνης, (αλήθεια πότε συγχωνεύθηκαν αυτές οι δύο ομάδες και βάσει ποιού άρθρου;) με τα οχτώ γκολ που δέχθηκε η ομάδα! Ρε τόσο καιρό τι αμυντικά συστήματα τους μάθαινε, τι σεμινάρια με θρυλικούς τεχνικούς τους έστειλε να παρακολουθήσουν (πχ με τον Άγγλο καθηγητή του πόλο sir Tax Papantony), τι λεφτά ξόδεψε για μεταγραφές, για να μπορέσει να στήσει μια άμυνα γρανίτη, αυτοί οι πολυδιαφημισμένοι παίκτες του πήγαν και έφαγαν οχτώ γκολάρες από τους βουνήσιους. Ε, αυτό πάει πολύ. Νάχεις στην ομάδα τον καλύτερό  φουνταριστό παίκτη με διακρίσεις σε Ταυρομαχίες πισίνας ( Georgi Damilacovitch) και μαζί του τον καλύτερο, στο να καταστρέφει το παιγνίδι του αντιπάλου, επιτελικό (Tony Mpouchione), και να κινδυνεύεις να χάσεις το κύπελλο;  Πιστεύω όμως ότι αν το καλοσκεφτεί θα καταλάβει ότι δεν πρέπει να σκάει. Αφού τώρα που έχουν και οι δύο μαδημένα φτερά μπορεί και να τους κάνει και μείωση απολαβών και να τους έχει στο παρακαλετό.
Από την άλλη όμως και η ομάδα της Άρτας ακόμα κλαίει, γιατί για άλλη μια φορά έφτασε κοντά στη πηγή και δεν ήπιε νερό. Ρε γκαντεμιά αυτή η ομάδα. Δεν μπορεί να χαρεί με τίποτα και με κάτι. Κατεβαίνει μόνη της στη πισίνα και χάνει. Κατεβαίνει με αντίπαλο και πνίγεται. Κατεβαίνει σε διπλό προπόνησης με τους υπόλοιπους συμπαίκτες της και τρώει όλο «πατητές». Μήπως τελικά να πάει πίσω στην Άρτα να παίζει στο εκεί τοπικό; Δεν βλέπω άλλη λύση, γιατί με επιθετικό σαν τον Atanasof Derekief, που προτιμά να μένει πίσω και να χαζεύει τις όμορφες υπάρξεις της εξέδρας, προκοπή δεν πρόκειται να δει η ομάδα.
Ας είναι όμως. Έληξε και αυτή η θαλασσομαχία και ξανά όλοι οι παίκτες και ο πρόεδρος στο έργο τους. Ίσως τότε διαπιστώσουν ότι οι έδρες και των δύο ομάδων (Μοσχάτο & Ταύρος) είναι σε υποθήκη και μπορεί του χρόνου να μην έχουν χώρο για αγώνες. Γιατί αν δούμε τα χρέη και των δύο ομάδων (όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο ) ξεπερνούν τα 11.908.017 ευρώ και 5.614.468 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις και με το να αυξάνουμε 5% τα δημοτικά τέλη κάθε χρόνο δεν λύνεται το πρόβλημα. Εδώ δεν είναι πισίνα. Εδώ είναι χείμαρρος και θέλει πολύ «κολύμπι» για να πάρεις το παιγνίδι.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στο φύλλο της 1/9/2011 η περίληψη της προκήρυξης για την πρόσληψη ενός ειδικού συνεργάτη του δημάρχου κ. Ευθυμίου για θέματα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση δημάρχου για την δημοσίευση έχει ημερομηνία 29/8/2011, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση ανέβηκε 31/8/2011 και ωρα 18:22, και η εφημερίδα το είχε στις 1/9/2011. Ως φαίνεται οι υπηρεσίες του δήμου, όταν θέλουν, μπορούν και τα κάνουν όλα πολύ γρήγορα.
Τέλος πάντων εμεις αναδημοσιεύουμε την προκήρυξη από το φύλλο της ΑΥΓΗΣ για να ενημερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι δημότες μας που ενδιαφέρονται.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ