Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ .

Σε αυτό το σαπιοκάραβο το ΠΑΤΡΙΣ επιβιβάστηκε λαθραία πριν 110 χρόνια και σε ηλικία μόλις 10 χρονών και ο παππούς μου. Έφτασε στη Ν. Υόρκη μετα από ταξίδι ενός μήνα κάτω από άθλιες συνθήκες κοιμώμενος κατάχαμα και τρώγοντας ψωμί και ελιές που κουβαλούσε μαζί του. Παρέμεινε επί 15 μέρες στο ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ (λοιμοκαθαρτήριο) σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης για έλεγχο ύπαρξης ασθενειών. Βγαίνοντας από το Καστιγκαρι και εργαζόμενος "από πρωίας μέχρι νυκτός" κατάφερε να γίνει ένας μικρός εμποράκος.
Αγόρασε ένα καρότσι και πούλαγε  ΠΙΝΟΤΣΙΑ  (peanuts-φιστίκια) στην Αστόρια.  Ήταν πλέον 18 χρονών και όλα πήγαιναν μια χαρά. Αμ' δεν... Μετα από 2 χρόνια ξεσπάνε οι ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ και νάτος εν έτει 1912 να τα παρατάει όλα και έρχεται να πολεμήσει με την καρδιά του για την πατρίδα,  εγκαταλείποντας το Αμερικανικό όνειρο και περήφανος σε όλη του τη ζωή για ότι έκανε.
ΣΗΜΕΡΑ που η "ΠΑΤΡΙΣ" ζει το δικό της "ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ" της διεθνούς απομόνωσης και εξευτελισμού,  ΣΗΜΕΡΑ που το "ΠΙΝΟΤΣΙΑ" θα είναι είδος εν ανεπάρκεια και θα μας τα επισείουν οι πολιτικοί ως σεξουαλική απειλή, ΣΗΜΕΡΑ που σε περίπτωση ΠΟΛΕΜΟΥ θα ζήσουμε σκηνές 1922,
 
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΗΘΙΚΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ;;; ΘΑ ΠΑΜΕ Ν. ΥΟΡΚΗ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ Η ΩΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;;;
........
.......
.......
Κύριε Τζεφρυ, κ. Μπενυ, κ. Σαμ. για την ιστορία σας αναφέρω ότι ο παππούς μου είχε το ελληνικότατο όνομα Δημήτρης  Παρδάλης. Θεός σχωρεστον.

7 σχόλια:

  1. Το όνομα ΚΑΣΤΙΓΚΑΡΙ προέρχεται από παραφθορά της λέξης Customs (Τελωνείο) μέσα στο οποίο
    υπήρχε το λοιμοκαθαρτήριο ή από παραφθορά
    του Castel Garden (νησί της Ν.Υόρκης οπου
    υπήρχε το λοιμοκαθαρτήριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Ζώταλης δάσκαλος18 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:11 π.μ.

    Φίλε Γιάννη, τα ερωτήματα σου, που απευθύνεις και προς τον εαυτό σου απ ότι καταλαβαίνω, είναι ουσιαστικά και ταυτόχρονα ανατριχιαστικά.Πολλοί πρέπει να τα δουν και να τα αναλύσουν αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την καλόπιστη κριτική σου
    και ειδικά σε τοπικό επίπεδο γιατί έχουν συνηθίσει σε αυλοκόλακες και μόνο.Τους ευχαριστεί μόνο η κολακεία και αδυνατούν να αρπάξουν και να παράξουν μέσα από μια αυστηρή αν θες κριτική.Η κριτική αποτελεί πάντοτε το εφαλτήριο για να δούμε λάθη παραλήψεις απραξία και να μπούμε σε διαδικασία παραγωγής έργου.Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε όλοι μας μεταξύ αυτών και ο ΞΑΔΕΡΦΟΣ Δήμαρχος τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε με αυτά που γράφεις προσπαθείς να υποβαθμίσεις την αξία αυτού του σπουδαίου κειμένου.
    Τι δουλεία έχουν τα Τοπικά και ο Δήμαρχος με το εθνικό μας χάλι που περιγράφεται στο κείμενο;
    Αλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη.
    Ελεος πιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλέ μου αν ένας μαθητής ειναι εκτός θέματος
    τι βαθμό του βάζεις?
    ..........
    Αυτό το "ξάδερφος" και μάλιστα με κεφαλαία που
    "κολλάει" στην όλη ιστορία? Μια τονισμένη λέξη
    και μάλιστα στο τέλος του σχολίου υποδηλώνει
    συμπέρασμα.Εβγαλες δλδ το συμπερασμα οτι γιά
    την "κακή μας τύχη"φταίνε τα ξαδέρφια γενικώς!!
    Με αυτή την έννοια και επειδή όλοι μας σχεδόν
    είμαστε ξαδέρφια με τα ξαδέρφια μας εγώ θα έλεγα ότι φταίμε ΟΛΟΙ μας.
    ΟΛΟΙ μας
    και ΕΣΥ βεβαίως .Στην κάθε κριτική σου να το λαμβάνεις σοβαρά υπ' οψιν σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ξάδελφε αυτό ακριβώς λέω και εγώ.Αν πρόσεχες καλύτερα θα έβλεπες ότι δεν εξαιρώ τον ευατό μου γιατί χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό πρόσωπο λέγοντας όσο γρηγορότερα "αντιληφθούμε όλοι μας.Απλώς επισημαίνω ξεχωριστά το δήμαρχο γιατί κατέχει και ξεχωριστή θέση.Άλλη βαρύτητα ο δήμαρχος και άλλη εγώ, εσύ και γενικότερα όλοι οι πολίτες.Άρα η κριτική πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν περισσότερο από τους διοικούντες για να αποφασίζουν όσο καλύτερα γίνεται.Εγώ και συ κρινόμαστε γι αυτά που λέμε και προτείνουμε.Οι διοικούντες γι αυτά που κάνουν.Τελείως διαφορετικά πράγματα αν αναλογιστούμε ότι την ευθύνη έχει ο αποφασίζων και στην προκειμένη περίπτωση, οι διοικούντες τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε δεν υποβαθμίζω καθόλου την αξία του κειμένου και φίλε ξάδερφε είμαι 100%εντός θέματος.Η πολιτική σε τοπικό επίπεδο είναι μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σε κάθε περίπτωση.Βλέπε χρέη του δήμου,προσλήψεις,έργα με απ ευθείας αναθέσεις,αμοιβες καθόλου ευκαταφρόνητες{σύμβουλοι},υποσχέσεις,ρουσφέτια και άλλα πολλά.Κανείς διοικών δεν δύναται να θεωρείραι, αθώος και δεν είναι αθώος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξάδερφε σύντομα θα καταλάβεις ποιοι άνθρωποι σε περιτριγυρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή