Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ;






Σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 άρθρο 61 παρ.4, «ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου».

Στον δήμο μας όμως ούτε νόμος ισχύει, ούτε διαφάνεια υπάρχει αφού, όπως έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν, κάποιοι δεν επιθυμούν την δημοσίευση των περιουσιακών τους καταστάσεων. Έτσι πέρυσι ούτε ο κ. Καζάλας, πρόεδρος μέχρι τώρα της κοινωφελούς επιχείρησης, ούτε η κ. Λουκάκη, πρόεδρος του μεγαλύτερου ΝΠΔΔ του δήμου ανήρτησαν τέτοια δήλωση στην ιστοσελίδα του. Βεβαίως υπάρχουν  ακόμα τέσσερις  άλλοι (2 της συμπολίτευσης και 2 της αντιπολίτευσης), αλλά αναφέρομαι ειδικά και κυρίως για  τους δύο προέδρους, γιατί αυτοί διαχειρίζονται δημόσια χρήματα. Αλλά τι και αν το είπαμε στο δημοτικό συμβούλιο, τι και αν το γράψαμε στο blog μας, αυτοί δεν χαμπαριάζουν τίποτα.

Φέτος όμως το πράγμα παράγινε. Κανένας, από όσους υποχρεώνονται εκ του νόμου, δεν ανήρτησε την φετεινή περιουσιακή του δήλωση. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι αντιδήμαρχοι, ούτε οι πρόεδροι νομικών προσώπων, ούτε τα μέλη οικονομικής και ποιότητας ζωής επιτροπών. Το δε πιο σημαντικό και περίεργο συνάμα είναι ότι από τις 16 Οκτωβρίου έχω παραδώσει στο γραφείο δημάρχου την δική μου φορολογική δήλωση, για ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου, και ακόμα δεν έχει μπει.

Αλήθεια ποιος είναι ο λόγος της μη ανάρτησης της; Μήπως την «έχασαν»; Μήπως περιμένουν να φέρουν και οι υπόλοιποι, για να μην φανεί ότι μόνο εγώ παρέδωσα μέχρι τώρα; Μήπως αδιαφορούν εντελώς για αυτό που ορίζει ο νόμος; Μήπως γιατί έτσι θα μπορέσουν να καταλάβουν οι πολίτες την  αμοιβή που παίρνουν από τον δήμο κάποιοι;

Έλεος πια. Τι πρέπει να γίνει για να καταλάβει η δημοτική αρχή ότι η διαφάνεια είναι ένας θεσμός που πρέπει να περιβάλλει όλες τους τις ενέργειες και να ορίζει την διαχείριση των δημοτικών χρημάτων; Αν τους φοβίζει η διαφάνεια τότε λυπάμαι αλλά δεν κάνουν για αξιώματα και θέσεις και θα πρέπει να σκεφτούν πολύ την κάθοδο τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές γιατί οι δημότες  τα λαμβάνουν όλα υπόψιν τους πλέον.


Υ.Γ Παραδείγματα άλλων δήμων:

http://www.cityofathens.gr/node/20214 

http://www.korydallos.gr/Default.aspx?tabid=767&language=el-GR

http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/Dioikisi/DiloseisPeriousiakisKatastasis-1/Diloseis-perioysiakis-katastasis-2012/perioysiaki-katastasi-dimarchoy-2012
 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Χάρη το άρθρο σου είναι όχι απλά πολύ καλό και αποκαλυπτικό αλλά ταυτόχρονα ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥΣ. Ειδικά όταν δεν αναρτούν τα δικά σου περιουσιακά στοιχεία πράγμα που είναι διπλή παρανομία. Θέλω τα πράγματα να λύνονται πολτκά, αλλά πλέον νομίζω ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή της αντιπολίτευσης στα υπερκείμενα θεσμικά όργανα. ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ γι αυτό και έχουν γίνει τόσο προκλητικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή