Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

To Φαινόμενο «ΣΥΡΙΖΑ».

Πως ένα μικρό κόμμα έγινε σε «μηδέν χρόνο» διαμορφωτής των εξελίξεων και πρωταγωνιστής στις νέες φάσεις διακυβέρνησης της Ελλάδας
 
Του Κ. Φ. Αλιφέρη
 
 
 
Καθώς προχωράμε προς τις εκλογές, γίνεται όλο και πιο αντιληπτή απο όλους η μετεωρική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εντυπωσιακό πως απο ένα μικρό κόμμα-«καλάθι» πολυσχιδών ιδεολογικών αριστερών απόψεων έχει εξελιχθεί μεσα σε λίγους μήνες σε μια μεγάλη πολιτική παρουσία με συγκροτημένη γραμμή και δεδομένη απήχηση σε ένα………
ευρύτατο φάσμα ψηφοφόρων. Τι συνέβη?
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωφελήθηκε τα μέγιστα απο τα κολοσιαία λάθη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα οποία έχουν δικαίως τώρα βαρύτατη έλλειψη αξιοπιστίας στα μάτια των πολιτών. Το μεν ΠΑΣΟΚ έκλεισε τα αυτιά στην κοινωνία και βύθισε στην απόγνωση τεράστια κομμάτια του πληθυσμού. Υποσχέθηκε οτι «λεφτά υπάρχουν», «έξοδο στις αγορές σε 1-2 χρόνια» κ.λ.π.  Αντ’αυτών παρήγαγε αλλεπάλληλα μνημόνια και δάνεια, ανεργία, φόρους, χαράτσια, απαξίωση της χώρας στην ΕΕ, συρίκνωση της οικονομίας, μαζικές αυτοκτονίες και ευρύτατη απόγνωση. Η πολιτική «θυσία» Γ. Α. Παπανδρέου πήγε χαμένη αφού ο διάδοχος Ε. Βενιζέλος δεν άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει αποστάσεις απο τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις αλλά αυτοανακυρήχθηκε…πρωταθλητής των, το οποίο και τον οδήγησε σε εκλογική συντριβή.
Η δε ΝΔ άλλα είπε οτι θα κάνει και άλλα έκανε προτού καν προλάβει να καταλάβει την εξουσία! Μυστηριωδώς ο κ. Σαμαράς ξέχασε ότι πρώτα έπρεπε να πάρει την εξουσια και μετά να… εξαπατήσει τους ψηφοφόρους, μιας και το ανάποδο κόλπο… δεν δουλεύει. Εξακολουθεί βέβαια η ΝΔ να λεει οτι «κόβει τις φλέβες της» για τη μικρομεσαία τάξη αλλά οι πράξεις της δείχνουν ότι περιέργως και «όλως τυχαιως» ότι αυτό πιστεύει να γίνεται μόνο μεσα απο διαδικασίες αυξημένων κερδών  για το μεγάλο κεφάλαιο και τη διαπλοκή. Για παράδειγμα, η ΝΔ ΔΕΝ μιλάει για άμεσες δεσμεύσεις για να διασφαλιστεί η ζωή και αξιοπρέπεια των ελλήνων αλλά για «ανάπτυξη». Δεν έχεις να φας? ΘΑ φας…ανάπτυξη (εφόσον μας παραδώσεις την ψήφο σου)! Λες και δεν είδε ο Ελληνικός λαός τι έγινε με την ανάπτυξη της χώρας των ετών 1990-2008 που ήταν μεν συνταρακτική σαν συνολικό ΑΕΠ αλλά κατέληξε σε λίγες και πολύ βαθιές τσέπες (με γνωστά οικόσημα).  Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινδυνολογία, στην οποία το κόμμα της ΝΔ και ο προεδρος του κ. Σαμαράς είναι πρωταθλητές με κωμικοτραγικά αποτελέσματα τις πιο πολλές φορές (και ανάλογα με τη διάθεση του θεατή βέβαια).
Αλλά ας μην ξεφεύγουμε απο το θέμα μας, δηλαδή τι συνέβει και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε στη θέση του πρωταγωνιστή στο ελληνικό πολιτικό θέατρο?
Τα άλλα κόμματα έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν σημαντικά λάθη. Το ΚΚΕ αρνείται να λάβει μέρος ακόμη και σε αριστερή συγκυβέρνηση, κατ ουσίαν διαπράτωντας πολιτική εκλογική αυτοκτονία. Η ΔΗΜΑΡ έσπευσε να γίνει πρόθυμος και επίμονος συνδρομητής των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ κατα τη διάρκεια των συζητήσεων για κυβέρνηση συνεργασίας (λάθος #1) και προσφάτως να ανακοινώσει οτι θα δεχτεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας χωρις το ΣΥΡΙΖΑ εφόσον χρειαστεί (λάθος #2). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μάλλον υποτονικοί και δεν έχουν αρκετό δυναμισμό και πρωτοβουλίες ανάλογα με το ποσοστό ψήφων τους. Η Χρυσή Αυγή έχει παρεκτραπεί με βιαιότητες και αντιδημοκρατική συμπεριφορά κατα δικαίων και αδίκων και συχνά πέραν του περιθώριου της νόμιμης τάξης, στο βαθμό που ανεξαρτήτως ποσοστού κανένα άλλο κόμμα δεν θα συνεργαστεί μαζί της για σχηματισμό κυβέρνησης απ’ ότι φαίνεται. Ο ανεκδιήγητος Τζήμερος (γνωστός για τις μεγάλες ατάκες «αξιότιμη κα. Μέρκελ», και «βάλτε τους μετανάστες σε στρατόπεδα εξαναγκαστικής εργασίας»), θα τροφοδοτεί τους κωμικούς για πολλά χρόνια και ίσως κάνει σπουδαία καρριέρα σαν… διάδοχος του αξέχαστου Νέστορα Μάτσα σε ταινίες για τη Γερμανική κατοχή σε ρόλους χαφιέ. Ο ΛΑΟΣ έπεσε θύμα της εξουσιολαγνείας των στελεχών του που άλλαξαν στρατόπεδο προς τη ΝΔ. Ο κ. Καρατζαφέρης έδειξε να χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία το τέχνασμα «στελεχώνω το κόμμα με ασήμαντους ώστε (α) να δείχνω σαν διάνοια και (β) να είναι πειθήνιοι» αλλά τελικά δεν υπολόγισε ότι ανταγωνιστικά κόμματα όπως λ.χ., η ΝΔ, στερούνται κατώτερου ορίου στο τι «υλικό» πρόκειται να μετεγγράψουν προκειμένου να πάρουν ψήφους . Και όταν φεύγουν οι «ασήμαντοι» ο αρχηγός δεν δείχνει πλέον «διάνοια».
Όμως δεν είναι μόνο τα λάθη των άλλων κομμάτων αλλά και οι σωστοί χειρισμοί και χαρακτηριστικά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που τον ωφέλησαν πιο πολύ και απο τα λάθη των αντιπάλων του:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν μιλάει μόνον αλλά έχει ανοικτά αυτιά και ακούει τη κοινωνία. Π.χ., μετρίασε την ρητορεία εναντίων ΕΕ και ευρώ, απομόνωσε ακραίες τάσεις, και ισορρόπησε την ευαισθησία των πολιτών σε εθνικά και μεταναστευτικά θέματα στο λόγο του χωρίς να απομακρύνεται απο βασικές θέσεις πολιτισμού και ανθρωπισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ των πραγμάτων λευκό πολιτικό «ποινικο μητρώο».  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εχουν συνδεθεί ανεξίτηλα και για δεκαετίες με κακή διαχείρηση, σκάνδαλα, διαπλοκή, αλλαζονεία, αυταρχισμό, αμφισβητήσημους νόμους, ευνοιοκρατία, και πλείστα άλλα τεκμηριωμένα και αναμφισβήτητα λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «προλάβει» να φθαρεί. Μπορεί αυτό να συμβεί στο μέλλον, αργά ή γρήγορα εφόσον ισχύει η ρήση ότι «η εξουσία διαφθείρει». Αυτή τη κρίσιμη στιγμή όμως δεν αποτελείται απο σεσημασμένους πολιτικούς απατεώνες, και παρενθετικά, ΟΧΙ κ. Πάγκαλε ΔΕΝ «τα φάγαμε όλοι μαζί».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, και αποδείχτηκε οτι είχε απόλυτο δίκαιο, ότι το πρόβλημα ΔΕΝ ειναι Ελληνικό αλλά Συστημικό-Ευρωπαϊκό. Δεν είναι αυτή μόνο μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση (για όσους ξέρουν απο διαπραγματεύσεις, και σαφώς η κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνει τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο), αλλά είναι και οφθαλμοφανής πλέον αλήθεια. Το πόσο δίκαιο είχε φαίνεται απο την καλπάζουσα πτωση του «ντόμινο», Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και σύμφωνα με τα πιο τελευταία δημοσιεύματα, των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων και κακών προοπτικών ακόμη και για την ίδια την Γερμανική οικονομία!
Ο Α. Τσίπρας απέδειξε οτι έχει αποδεδειγμένα χαρίσματα ηγέτη. Δεν λέει σαχλαμάρες, δεν αλλάζει τα λόγια του, είναι ψύχραιμος κάτω απο τεράστια πίεση, δείχνει αληθινός και όχι ηθοποιός τρίτης διαλογής, μιλάει για φορολόγηση (επιτέλους) των υπερπλουσίων ατόμων και εταιριών που έχουν χάσει κάθε αίσθηση φορολογικής ευθύνης με τη ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν έχει χάσει τον προσανατολισμό του που είναι το εθνικό συμφέρον και η άμεση βελτίωση της ζωής κάθε έλληνα, ιδιαίτερα των πιο ασθενών. Διακυρήσσει την εθνική και ατομική αξιοπρέπεια. Αυτά δεν είναι τα πιστεύω του «βαθιού» ή «παλιού» ΠΑΣΟΚ όπως διατείνονται οι αντίπαλοί του, αλλά αρχές-οδηγοί που σημαίνουν πολλά για κάθε πολιτισμένη κοινωνία.
Είναι σημαντικό να δει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του κινούν την πλειονότητα των πολιτικών πρωτοβουλιών έχοντας εξαναγκάσει τα άλλα κόμματα να αντιδρούν αντί να ενεργούν. Οι δε ηγέτες της ΕΕ με πρώτη και καλύτερη τη διαβόητη κ. Μερκελ έφτασαν να μην δέχονται δεσμευτικές συμφωνίες με την Ελλάδα στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσυπογράφει (!!). Μερικοί μάλιστα απο αυτούς αποπειρώνται και να παρέμβουν στις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα με αμετροεπείς, άνομες, ανήθικες και αστήρικτες δηλώσεις απειλητικού χαρακτήρα γιατι ακριβώς ξέρουν ότι τον ΣΥΡΙΖΑ/πρωθυπουργό Τσίπρα δεν θα μπορέσουν να ποδηγετήσουν τόσο εύκολα όσο τους προηγούμενους. Διαμορφώνεται δηλαδή το ασυνήθιστο σκηνικό για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ένα πολιτικό κόμμα να έχει τεράστιο μέρος ελέγχου αποφάσεων μέγιστης σημασίας ανεξάρτητα του αν πάρει εκλογική νίκη ή όχι!!
 Τρεις μέρες λοιπόν απομένουν ακόμη μέχρι τις εκλογές και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς εαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δείχνουν επερχόμενη εκλογική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αλλάξουν. Κατόπιν θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το κόμμα και κυρίως πόσο επιτυχώς θα ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση διακυβέρνησης/χειρισμού μεγίστων αποφάσεων που όπως δείχνουν τα πράγματα προτίθεται να του εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

kafeneio-gr.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Τι πουφ τι κρότος ήταν αυτός που έκανε τη γη να τρέμει? και μετα ένας θρήνος. Ένας κύριος με μακρυά μαλλιά απαντά. Ένας μεγάλος μετεωρίτης
    έπεσε στη γνωστή πλατεία κοντά στο γνωστό καφέ. Έγραφε ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή