Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ"




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




28 Οκτωβρίου 1940. Ο Ελληνικός λαός στέκεται νικηφόρα απέναντι στη Γερμανοιταλική εισβολή γεμίζοντας με θαυμασμό ολόκληρη την Ευρώπη και με μια υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες.
28 Οκτωβρίου 2011. Μετά από μια σειρά διακυβερνήσεων από ανίκανες και ξενόδουλες κυβερνήσεις,  οι Έλληνες και οι Ελληνίδες  δέχονται μία άνευ προηγουμένου επίθεση στους μισθούς και συντάξεις τους, μια ελαχιστοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών που είχαν κατακτήσει τόσα χρόνια σε υγεία και  παιδεία, κάνοντας τους να μαραζώνουν από κατάθλιψη και απαισιοδοξία και να ζουν σε επίπεδα ολοσχερούς φτώχειας.
Η δημοτική παράταξη «Πολίτες Μπροστά» και ο υποψήφιος δήμαρχος Αρης Κρεμμύδας, στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάνε οι δημότες του Μοσχάτου και του Ταύρου πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους κυβερνώντες να μας στερήσουν το χαμόγελο και την ελπίδα. Σε τοπικό επίπεδο, όπου και δραστηριοποιείται η παράταξη μας υπάρχουν πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να βοηθηθούν οι συνδημότες μας που πλήττονται περισσότερο από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενοι οι «Πολίτες Μπροστά» πρότειναν στη δημοτική αρχή την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την συγκεκριμενοποίηση ενεργειών και μέτρων που θα ληφθούν από το δήμο μας για την άμεση ανακούφιση ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, αστέγων και ειδικών ομάδων πληθυσμού της πόλης που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της οικονομικής απόγνωσης.
Μέτρα όπως η συνεργασία με τις ενορίες για την σίτιση απόρων, η αύξηση της διανομής τροφίμων σε φτωχές και πολυμελείς οικογένειες ώστε να καλυφθεί το σύνολο αυτών, κοινωνικό παντοπωλείο και στο Μοσχάτο, η δημιουργία  δημοτικού πολυιατρείου καθώς και η συνεργασία με φαρμακεία του Μοσχάτου και του Ταύρου για διανομή δωρεάν φαρμάκων σε αναξιοπαθούντες και φτωχούς συμπολίτες μας είναι απαραίτητα και επιτακτικά.
 Επίσης μετατροπή κάποιου δημοτικού κτηρίου (όπως της Μιαούλη ή της δωρεάς Γιαννίδη) ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τα βράδια άστεγους συνδημότες ειδικά τώρα τους χειμερινούς μήνες. Δημιουργία, σε κάποιο δημοτικό χώρο, τράπεζας ιματισμού και ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ των κατοίκων. Ανάπτυξη της αγοράς της πόλης με τη δημιουργία Κυριακάτικου παζαριού με stock προϊόντα των καταστημάτων σε πλατείες της πόλης, δημιουργία κινήτρων για πρόσληψη Μοσχατιωτών και Ταυριωτών από επιχειρήσεις της περιοχής. 
Μείωση των δημοτικών τελών σε όλους τους δημότες με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού σε μεγάλες βιομηχανίες και καταστήματα ώστε να καλυφθεί η απώλεια εσόδων. Μείωση των τροφείων και των διδάκτρων σε παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια και ωδείο καλύπτοντας την μείωση με κάποιο ποσό από το κεφάλαιο που έχει ο δήμος για την αγορά ακινήτων (0,10 ευρώ ανά τετραγωνικό προσαύξηση στα δημοτικά τέλη).
Σίγουρα αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα τόσο από την δημοτική μας παράταξη όσο και από τις άλλες, πιστεύουμε, δημοτικές παρατάξεις.
Καλούμε την δημοτική αρχή να συγκαλέσει γρήγορα το δημοτικό συμβούλιο που της προτείναμε για να πάρουν μορφή και σχήμα τα μέτρα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και οι ανάγκες οικογενειών της πόλης μας τρέχουν με ταχύ ρυθμό.
Καλούμε τους πολίτες να μη χάνουν το χαμόγελο και να αντισταθούν στην προσπάθεια των κυβερνώντων να τους εξοντώσουν τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Η δημοτική παράταξη «Πολίτες Μπροστά» δηλώνει παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα της ζητηθεί και που θα έχει στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής συνδημοτών μας.
Γραφείο Τύπου
«Πολίτες Μπροστά»

Τράπεζα Χρόνου &Αλληλεγγύης Μοσχάτου

Στη συνέλευση της ομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης της Κίνησης Πολιτών «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ» αποφασίστηκε η ίδρυση ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΧΡΟΝΟΥ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Μοσχάτο με σκοπό την ανταλλαγή υπηρεσιών  χωρίς  την μεσολάβηση χρήματος.

Σκοπός της  Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου: Η κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής υπηρεσιών και η ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Θεμελιώδης αρχές και αξίες της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου είναι:
  • Η κοινωνική αλληλεγγύη
  • Η ποιότητα ζωής
  • Η ατομική και κοινωνική ευθύνη
  • Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα
  • Η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία
  • Η βιωσιμότητα
  • Οι οικολογικές αρχές.

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου:  Είναι μια μορφή συναλλαγής κι ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς τόκο και κέρδος, που βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα.

Η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των ανθρώπων του Μοσχάτου, οι οποίοι αφού καταγράψουν τις ανάγκες και τις ειδικότητες του καθενός που συμμετέχει, ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες ανεξαρτητοποιημένοι από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, φτιάχνοντας έτσι ένα τοπικό δίκτυο.  Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή κάτι ανάγκη.

Στην Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου πχ προσφέρονται ήδη οι υπηρεσίες : Μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών για παιδιά, Φιλολογικά μαθήματα, Βοήθεια για ηλικιωμένους, Βοήθεια σε ξυλοκατασκευές, Μερεμέτια, Εκπαίδευση και βοήθεια σε υπολογιστές, Εκπαίδευση σε μοντελισμό, Παρασκευή κέϊκ και πολλά άλλα.
Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και δεξιοτήτων, που στηρίζεται στην δική του μονάδα συναλλαγής: τον χρόνο. Ελάχιστη μονάδα χρόνου ορίζεται η μια ώρα και οι ανταλλασσόμενες  υπηρεσίες εξισώνονται ( δηλ. κάθε υπηρεσία είναι σημαντική εφόσον καλύπτει κάποια ανάγκη). Τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν πως λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου:
  • Μια ώρα διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα baby sitting
  • Μια ώρα καθαριότητας του σπιτιού εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου δεν αφήνουν το κρατικό νόμισμα και τις δουλειές τους, αλλά έχουν ένα παράλληλο δρόμο, που βοηθάει το εισόδημα τους και στην πράξη είναι σαν να γίνεται μεγαλύτερο.

Κατέθεσε λοιπόν αυτοοργάνωση και κέρδισε αλληλεγγύη χρησιμοποιώντας την Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην φόρμα:[1]

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
EMAIL
ΥΠΗΡΕΣΙΑ













Και κάνε κατάθεση στην Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου. Θα μας βρεις κάθε ΤΡΙΤΗ 9μμ στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13 στο Μοσχάτο ή  ηλεκτρονικά στη διεύθυνση mesopotamiatx@gmail.com







[1] Τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται και δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο πέρα της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ....

Η Δημοτική Αρχή έστειλε προσκλήσεις σε κατοίκους για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου  και καλά έκαμε. Ειδικά την σημερινή εποχή, πρέπει να γιορτάζουμε για κάποιους πατριώτες Ελληνες που έπεσαν μαχόμενοι τους Γερμανούς και Ιταλούς επιδρομείς. Από την άλλη όμως η δημοτική αρχή ας αποφασίσει επιτέλους ότι είμαστε πλέον ένας δήμος και οι εθνικές γιορτές πρέπει να γιορτάζονται κοινά και όχι με δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που και μας κοστίζουν διπλάσια λεφτά και ξεχωρίζουν τους κατοίκους του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Ας αποφασίσει να κάνει μια γιορτή στη κοινή μας λεωφόρο Πειραιώς, ή ας κάνει την 28η Οκτωβρίου στο Μοσχάτο και την 25η Μαρτίου στον Ταύρο.Τόσο δύσκολο είναι να το αποφασίσει;
Και κάτι ακόμα. Κάποιος υπεύθυνος, δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος, ας κοιτάξει λίγο ψηλά όταν μπαίνει στο δημαρχείο για να δει ότι η σημαία που κυματίζει στο κτήριο εχει σκισκεί και ας την αντικαταστήσει με καινούργια πριν γίνει τελείως "κουρελόπανο". Εκτός και αν τους αρέσει έτσι....


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΙΑΟΥΛΗ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ

Προς τον Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου  Μοσχάτου – Ταύρου

Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες/ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι στην περιοχή μας πρόκειται να πραγματοποιηθούν έργα που θα επιβαρύνουν την κυκλοφορία της περιοχής. 
Η οργή και η αγανάκτηση μας έγινε μεγαλύτερη όταν μάθαμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 21ης Οκτωβρίου 2011 θα συζητηθεί   η σχετική απόφαση της επιτροπής «ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ???» και μάλιστα με τον προκλητικό τίτλο :
«6. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 10/2011 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπως διαμορφώθηκε μετά και από την διαβούλευση, με θέμα «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Β.Α. τμήμα δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου» Αλήθεια ποιάς διαβούλευσης; Γιατί εμείς σαν άμεσα ενδιαφερόμενοι, ούτε ενημερωθήκαμε, ούτε ρωτηθήκαμε και κανείς δεν διαβουλεύτηκε μαζί μας!!!!!!
Θέλουμε λοιπόν με αυτό το υπόμνημα να διαμαρτυρηθούμε για τα σχεδιαζόμενα για μας χωρίς εμάς και να σας τονίσουμε, μιας και η «δημοκρατική σας ευαισθησία» δεν μας έδωσε την ευκαιρία να το κάνουμε πριν, για όσα σχεδιάζονται για την περιοχή μας.
Η περιοχή Καποδιστρίου – Μιαούλη είναι οι κύριοι δρόμοι που περνούν τα παιδιά μας για να πάνε στο δημοτικό αλλά και στο γυμνάσιο-λύκειο που υπάρχουν στην περιοχή.
Ακόμη το συγκεκριμένο σημείο, που κατά την μελέτη θα γίνει διπλός δρόμος, σήμερα εξυπηρετεί το γήπεδο του Μοσχάτου και τις γενικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.
Κάθε μέρα χιλιάδες νέα παιδιά κινούνται επί των οδοστρωμάτων των οδών, είτε για να πάνε στα σχολειά της περιοχής (πρωινές και μεσημεριανές ώρες), είτε για να πάνε στα γήπεδα για προπόνηση (κύρια της απογευματινές και βραδινές ώρες).
Η κίνηση πεζών στην περιοχή δεν σταματάει ούτε το Σαββατοκύριακο μιας και υπάρχουν αγώνες τις μέρες αυτές.
Βέβαια κανείς από τους «μελετητές» δεν έκαναν τον κόπο να πάρει υπόψη του αυτό το στοιχείο. 
Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη τόσο από τα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν το γήπεδο, αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής  και το κτήριο των δημοτικών συνεργείων.
Η επιτροπή «ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ???» προτείνει λοιπόν να γίνει οδός ήπιας κυκλοφορίας ένας δρόμος που δεν υπάρχουν κατοικίες (το τμήμα της Γράμμου – Ελ. Βενιζέλου από Χιμάρας έως Πλάτωνος έχει κτήρια μόνο εμπορικής χρήσεις, το πίσω μέρος του δημοτικού και το νηπιαγωγείο).
Πέρα όμως από αυτά η τεχνική μελέτη υπογράφεται από ένα πολιτικό μηχανικό και μια αρχιτέκτονα, και όχι από συγκοινωνιολόγο.
Τέλος η μελέτη δεν φέρει ούτε την υπογραφή του ΗΣΑΠ, ούτε την υπογραφή του ΟΑΣΑ.
Για τον πρώτο οργανισμό, γνωρίζουμε ότι έχει άλλα σχέδια στις μελέτες που έχουν γίνει και έχουν σχέση με τον σταθμό του ΗΣΑΠ στους Ταξιάρχες και για τον δεύτερο γιατί τον αφορά άμεσα.
Ζητάμε να μην γίνουν οι προτεινόμενες αλλαγές.
Έχουμε δικαίωμα και στις αποφάσεις αλλά και στην ποιότητα ζωής μας.
 
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:(θα κατατεθεί στο δημοικο συμβουλιο με τις υπογραφές και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις την Παρασκευή)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Οι Μοιραίοι . Βάρναλης Kώστας



Mες την υπόγεια την ταβέρνα,
μες σε καπνούς και σε βρισές
(απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
όλ' η παρέα πίναμ' εψές·
εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
να πάνε κάτου τα φαρμάκια.

Σφιγγόταν ένας πλάι στον άλλο

και κάπου εφτυούσε καταγής.
Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
το βάσανο είναι της ζωής!
Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
άσπρην ημέρα δε θυμιέται.

Ήλιε και θάλασσα γαλάζα

και βάθος τ' άσωτ' ουρανού!
Ω! της αβγής κροκάτη γάζα,
γαρούφαλα του δειλινού,
λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!

Tου ενού ο πατέρας χρόνια δέκα

παράλυτος, ίδιο στοιχειό·
τ' άλλου κοντόημερ' η γυναίκα
στο σπίτι λυώνει από χτικιό·
στο Παλαμήδι ο γιος του Mάζη
κ' η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι.

― Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!

― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.

Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα

πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!



ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΕΜΕΝΤΗ Π. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΑΣ

(ΣΣ. ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΔΕΜΕΝΤΗ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΆΛΟ ΚΑΙ Ο blogger ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ.)

Διαβάζουμε στην σελίδα 71 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) –Παραδοτέο Α’ του τότε Δήμου Μοσχάτου,που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2008 από την ίδια εταιρεία, που μειοδότησε συμπτωματικά ……..και για την εκπόνηση του νέου πενταετούς  Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον ενοποιημένο Δήμο μας έναντι ποσού 19.500 € (με ποσοστό έκπτωσης 2,5%):

 Προσδιορισμός Αναγκών (του Δήμου ΜΟΣΧΑΤΟΥ)

Με βάση την ανάλυση που προηγήθηκε στην παρούσα ανάλυση, οι βασικές ανάγκες προσδιορίζονται ως ακολούθως:

  1. Αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, με ήπιας μορφής χρήσεις και απόδοσης στους πολίτες.
  2. Εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Οικιστικής Ανάπτυξης για την πόλη, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
  3. Κατασκευή πεζοδιαβάσεων και υπόγειων διόδων, για την ασφαλή και λειτουργική σύνδεσης της πόλης με το παραλιακό μέτωπο.
  4. Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και βύθιση των γραμμών του τράμ.
  5. Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου και συντονισμένη απομάκρυνση μπαζών.
  6. Σχεδιασμός της  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για Δημαρχείο-Γκαράζ- Κοινωνική Μέριμνα-Αθλητισμό και Εμπορικά Κέντρα.
  7. Κατασκευή δύο νέων Παιδικών Σταθμών, για την κάλυψη των συνεχώς διογκούμενων αναγκών των κατοίκων.
  8. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης καθώς και τόνωση της κίνησης και της εμπορικότητας των τοπικών αγορών.
  9. Ενίσχυση των μηχανισμών για την απόδοση των εσόδων του Δήμου.

Μέχρις εδώ θα μπορούσε κάθε καλόπιστος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει ή ακόμη και να προσθέσει και άλλες βασικές ανάγκες για τον τόπο μας.
 Η τότε επιστημονική επιτροπή με προεδρεύοντα τον τότε Αντιδήμαρχο και νυν Δήμαρχο συμφώνησαν στις πιο πάνω δράσεις, τις κατέγραψε ο ανάδοχος στο Ε.Π. , πληρώσαμε 45.000 €  για αυτή την καταγραφή (σύμφωνα με πληροφορίες της πιάτσας) και έκτοτε το Ε.Π. του 2008 υπό μορφή βιβλίου, αλλά κυρίως  ως αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι του Δημαρχείου κατά την ταπεινή μου άποψη.

Και εδώ έρχεται ο μέσος πολίτης και ρωτάει, αξίζει να ξαναπληρώσουμε λεφτά για να συγγράψουμε ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ξαναδιατυπώνει τις ίδιες ανάγκες ή και πρόσθετες, όταν από το προηγούμενο δεν έχει τίποτα δρομολογηθεί για να υλοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια στο Μοσχάτο?

Για να δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Μοσχάτο από την συγγραφή του Ε.Π.:

Αξιοποίηση της παραλίας: τι να πώ, κάποιοι κεντρικοί φορείς συνεχίζουν να σχεδιάζουν και ξανασχεδιάζουν για το καλό μας σε βαθμό που αυτή την φορά μας πλασάρουν  την εναέρια πρόσβαση της παραλίας, που σημαίνει ότι το σημείο 3: Κατασκευή πεζοδιαβάσεων και υπόγειων διόδων πήγε περίπατο, όπως περίπατο πήγε : και η συντονισμένη απομάκρυνση των μπαζών,τα οποία δυστυχώς θα παραμείνουν στην θέσης τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο.
Συμπέρασμα: η δημοτική αρχή αποδέχεται ότι τις σερβίρουν κάθε φορά, το οποίο στην συνέχεια ανατρέπεται από κάποιους άλλους με συνέπεια ο Δήμος να σέρνεται πίσω από τις όποιες εξελίξεις χωρίς πυξίδα.
Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής που θα στοχεύει στο  να γίνει ισότιμος συνομιλητής ή συνδιαχειριστής για την αξιοποίηση της παραλίας, αντί να περιμένει τα δώρα που κάποιοι θα μας στείλουν .

Για τις υπόλοιπες όμως δράσεις, που όφειλαν να είχαν υλοποιηθεί από τον Δήμο, δεν νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί κάτι. Ας με διαψεύσουν οι βασικοί ιθύνοντες της προηγούμενης και της τωρινής δημοτικής αρχής.
Αποκορύφωμα της δημοτικής απραξίας ήταν να μας επιβληθεί 5% αύξηση στα τέλη λόγω  μη ενίσχυσης των μηχανισμών για την απόδοση βεβαιωθέντων προστίμων.

Τώρα καλούμεθα να πληρώσουμε άλλα 19.500 € για να διατυπώσουμε τις ίδιες ή παρόμοιες αναπτυξιακές διαπιστώσεις για τον τόπο μας, οι οποίες παραμένουν στα χαρτιά και ποτέ δεν δρομολογούνται για να υλοποιηθούν?
Μα είναι υποχρέωσή μας να εκπονήσουμε καινούργιο Ε.Π, θα πουν κάποιοι.

Σωστά, τα Ε.Π. είναι χρήσιμα εργαλεία για την  αναπτυξιακή πορεία του τόπου, όταν εφαρμόζονται ,αλλιώς η εκπόνησή των είναι μία ακόμη πρόσθετη σπατάλη για τον Δήμο, η
οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη , όταν χρησιμοποιείται η μέθοδο της απ’ ευθείας ανάθεσης.

Συνεχίστε κύριοι της δημοτικής αρχής να επικαλείστε την νομιμότητα των πράξεων σας για την εφαρμογή  της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων μέχρι του ανώτατου ποσού που σας επιτρέπει κατά περίπτωση (προμήθειες, υπηρεσίες, μικροέργα) ο νόμος, όμως θα πρέπει κάποτε να μάθετε να κοστολογείτε τις δράσεις και όχι να τις δημοπρατείται όλες με το ανώτατο κατά περίπτωση προϋπολογισμό.
Επίσης θα πρέπει να σταματήσει η προχειρότητα προγραμματισμού δημοπράτησης των δράσεων της τελευταίας στιγμής (βλέπε διαγωνισμό για βάψιμο σχολείων καλοκαιριάτικα) με συνέπεια να εφευρίσκεται ως πανάκεια η απ’ ευθείας ανάθεση και μάλιστα μετά από κατάτμηση της δράσης μεταξύ Μοσχάτου και Ταύρου προκειμένου να μην ξεπερνάει εκάστη σύμβαση για μικροέργα το ανώτατο όριο των 10.271,46 € πλέον ΦΠΑ, με συνέπεια να διερωτάται κανείς: είμαστε ένα Δήμος ή συγκόλληση δύο αυτοτελών Δήμων κατά περίπτωση?

Θεωρώ ότι πολλές δημοπρατήσεις γίνονται το τελευταίο καιρό στο Δήμο μας στα όρια της νομιμότητας (χωρίς να υπαινίσσομαι κάτι άλλο), η έκβαση και το αποτέλεσμα των οποίων δημιουργούν ερωτηματικά στους πολίτες, όμως το κυρίαρχο κατά την γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση των κεντρικών αναπτυξιακών του προτεραιοτήτων και πρέπει να κινηθεί άμεσα και μεθοδευμένα, αλλιώς θα χάσει τα τραίνο της ανάπτυξης, στο οποίο ήδη επιβιβάζονται άλλοι Δήμοι του Λεκανοπεδίου παρά τις δυσκολίες της εποχής.  

  

 Περικλής Δεμεντής

 Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός