Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΕΜΕΝΤΗ Π. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΑΣ

(ΣΣ. ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΔΕΜΕΝΤΗ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΆΛΟ ΚΑΙ Ο blogger ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ.)

Διαβάζουμε στην σελίδα 71 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) –Παραδοτέο Α’ του τότε Δήμου Μοσχάτου,που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2008 από την ίδια εταιρεία, που μειοδότησε συμπτωματικά ……..και για την εκπόνηση του νέου πενταετούς  Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον ενοποιημένο Δήμο μας έναντι ποσού 19.500 € (με ποσοστό έκπτωσης 2,5%):

 Προσδιορισμός Αναγκών (του Δήμου ΜΟΣΧΑΤΟΥ)

Με βάση την ανάλυση που προηγήθηκε στην παρούσα ανάλυση, οι βασικές ανάγκες προσδιορίζονται ως ακολούθως:

 1. Αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, με ήπιας μορφής χρήσεις και απόδοσης στους πολίτες.
 2. Εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Οικιστικής Ανάπτυξης για την πόλη, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
 3. Κατασκευή πεζοδιαβάσεων και υπόγειων διόδων, για την ασφαλή και λειτουργική σύνδεσης της πόλης με το παραλιακό μέτωπο.
 4. Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και βύθιση των γραμμών του τράμ.
 5. Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου και συντονισμένη απομάκρυνση μπαζών.
 6. Σχεδιασμός της  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για Δημαρχείο-Γκαράζ- Κοινωνική Μέριμνα-Αθλητισμό και Εμπορικά Κέντρα.
 7. Κατασκευή δύο νέων Παιδικών Σταθμών, για την κάλυψη των συνεχώς διογκούμενων αναγκών των κατοίκων.
 8. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης καθώς και τόνωση της κίνησης και της εμπορικότητας των τοπικών αγορών.
 9. Ενίσχυση των μηχανισμών για την απόδοση των εσόδων του Δήμου.

Μέχρις εδώ θα μπορούσε κάθε καλόπιστος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει ή ακόμη και να προσθέσει και άλλες βασικές ανάγκες για τον τόπο μας.
 Η τότε επιστημονική επιτροπή με προεδρεύοντα τον τότε Αντιδήμαρχο και νυν Δήμαρχο συμφώνησαν στις πιο πάνω δράσεις, τις κατέγραψε ο ανάδοχος στο Ε.Π. , πληρώσαμε 45.000 €  για αυτή την καταγραφή (σύμφωνα με πληροφορίες της πιάτσας) και έκτοτε το Ε.Π. του 2008 υπό μορφή βιβλίου, αλλά κυρίως  ως αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι του Δημαρχείου κατά την ταπεινή μου άποψη.

Και εδώ έρχεται ο μέσος πολίτης και ρωτάει, αξίζει να ξαναπληρώσουμε λεφτά για να συγγράψουμε ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ξαναδιατυπώνει τις ίδιες ανάγκες ή και πρόσθετες, όταν από το προηγούμενο δεν έχει τίποτα δρομολογηθεί για να υλοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια στο Μοσχάτο?

Για να δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Μοσχάτο από την συγγραφή του Ε.Π.:

Αξιοποίηση της παραλίας: τι να πώ, κάποιοι κεντρικοί φορείς συνεχίζουν να σχεδιάζουν και ξανασχεδιάζουν για το καλό μας σε βαθμό που αυτή την φορά μας πλασάρουν  την εναέρια πρόσβαση της παραλίας, που σημαίνει ότι το σημείο 3: Κατασκευή πεζοδιαβάσεων και υπόγειων διόδων πήγε περίπατο, όπως περίπατο πήγε : και η συντονισμένη απομάκρυνση των μπαζών,τα οποία δυστυχώς θα παραμείνουν στην θέσης τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο.
Συμπέρασμα: η δημοτική αρχή αποδέχεται ότι τις σερβίρουν κάθε φορά, το οποίο στην συνέχεια ανατρέπεται από κάποιους άλλους με συνέπεια ο Δήμος να σέρνεται πίσω από τις όποιες εξελίξεις χωρίς πυξίδα.
Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής που θα στοχεύει στο  να γίνει ισότιμος συνομιλητής ή συνδιαχειριστής για την αξιοποίηση της παραλίας, αντί να περιμένει τα δώρα που κάποιοι θα μας στείλουν .

Για τις υπόλοιπες όμως δράσεις, που όφειλαν να είχαν υλοποιηθεί από τον Δήμο, δεν νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί κάτι. Ας με διαψεύσουν οι βασικοί ιθύνοντες της προηγούμενης και της τωρινής δημοτικής αρχής.
Αποκορύφωμα της δημοτικής απραξίας ήταν να μας επιβληθεί 5% αύξηση στα τέλη λόγω  μη ενίσχυσης των μηχανισμών για την απόδοση βεβαιωθέντων προστίμων.

Τώρα καλούμεθα να πληρώσουμε άλλα 19.500 € για να διατυπώσουμε τις ίδιες ή παρόμοιες αναπτυξιακές διαπιστώσεις για τον τόπο μας, οι οποίες παραμένουν στα χαρτιά και ποτέ δεν δρομολογούνται για να υλοποιηθούν?
Μα είναι υποχρέωσή μας να εκπονήσουμε καινούργιο Ε.Π, θα πουν κάποιοι.

Σωστά, τα Ε.Π. είναι χρήσιμα εργαλεία για την  αναπτυξιακή πορεία του τόπου, όταν εφαρμόζονται ,αλλιώς η εκπόνησή των είναι μία ακόμη πρόσθετη σπατάλη για τον Δήμο, η
οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη , όταν χρησιμοποιείται η μέθοδο της απ’ ευθείας ανάθεσης.

Συνεχίστε κύριοι της δημοτικής αρχής να επικαλείστε την νομιμότητα των πράξεων σας για την εφαρμογή  της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων μέχρι του ανώτατου ποσού που σας επιτρέπει κατά περίπτωση (προμήθειες, υπηρεσίες, μικροέργα) ο νόμος, όμως θα πρέπει κάποτε να μάθετε να κοστολογείτε τις δράσεις και όχι να τις δημοπρατείται όλες με το ανώτατο κατά περίπτωση προϋπολογισμό.
Επίσης θα πρέπει να σταματήσει η προχειρότητα προγραμματισμού δημοπράτησης των δράσεων της τελευταίας στιγμής (βλέπε διαγωνισμό για βάψιμο σχολείων καλοκαιριάτικα) με συνέπεια να εφευρίσκεται ως πανάκεια η απ’ ευθείας ανάθεση και μάλιστα μετά από κατάτμηση της δράσης μεταξύ Μοσχάτου και Ταύρου προκειμένου να μην ξεπερνάει εκάστη σύμβαση για μικροέργα το ανώτατο όριο των 10.271,46 € πλέον ΦΠΑ, με συνέπεια να διερωτάται κανείς: είμαστε ένα Δήμος ή συγκόλληση δύο αυτοτελών Δήμων κατά περίπτωση?

Θεωρώ ότι πολλές δημοπρατήσεις γίνονται το τελευταίο καιρό στο Δήμο μας στα όρια της νομιμότητας (χωρίς να υπαινίσσομαι κάτι άλλο), η έκβαση και το αποτέλεσμα των οποίων δημιουργούν ερωτηματικά στους πολίτες, όμως το κυρίαρχο κατά την γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση των κεντρικών αναπτυξιακών του προτεραιοτήτων και πρέπει να κινηθεί άμεσα και μεθοδευμένα, αλλιώς θα χάσει τα τραίνο της ανάπτυξης, στο οποίο ήδη επιβιβάζονται άλλοι Δήμοι του Λεκανοπεδίου παρά τις δυσκολίες της εποχής.  

  

 Περικλής Δεμεντής

 Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός


2 σχόλια:

 1. ΜΑΘΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ

  ΕΓΩ ΔΟΥΛΕΥΩ

  ΕΣΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ

  ΑΥΤΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

  ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ

  ΕΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ

  ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝ!!!!!!!!  Υ.Γ. Αν εχω κανει καποιο λαθος ας με διορθωσει
  ο παλιος μου φιλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πενία τέχνας κατεργάζεται7 Οκτωβρίου 2011 - 1:37 μ.μ.

  Πως γίνεται και ο αθεόφοβος ξέπεσε από τα 45000
  ευρώ στα 19500? Μήπως θα αντιγράψει το παλιό?
  Αν είναι ετσι μήπως η δουλειά "βολεύεται" με
  κανένα χιλιαρικάκι? θα κερδίσει και ο Δήμος
  18500 ευρω γιά να κάνει και καμιά ανάθεση ακόμα
  ή να τα μοιράσει στούς καθηγητές του Ωδείου(ασιωπή είπα,ασιωπή. Αμ πως!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή