Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

ΑΥΞΗΣΗ 5% ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗΗ οικονομική επιτροπή του δήμου Μοσχάτου Ταύρου συνεδρίασε χτες 4/4/2011 με κύριο θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών που θα προτείνει για ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι το η πλειοψηφία, λόγω των σημερινών οικονομικών συγκυριών αλλά και των δεσμεύσεων  στο εκλογικό της πρόγραμμα, θα ήταν ευαισθητοποιημένη,  αυτή επέδειξε μια νοοτροπία ανώνυμης εταιρείας που σκοπό έχει  να προσπαθήσει αν όχι να βγάλει κέρδος, τουλάχιστον να ισοσκελίσει τα έσοδα από τα τέλη με τα έξοδα καθαριότητας. Και για να καταλάβετε τι εννοώ ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η πλειοψηφία λοιπόν έφερε μια εισήγηση όπου παρουσίαζε ότι βάσει των τετραγωνικών, τόσο των οικιών όσο και των επιχειρήσεων, τα έσοδα που υπολογίζεται να εισπραχθούν φέτος  είναι 10.700.000 ευρώ. Από την άλλη τα έξοδα για τον ηλεκτροφωτισμό δημοσίων χώρων και για την καθαριότητα του δήμου υπολογίζονται, για το 2011, σε 9.500.000 ευρώ. Θα υπέθετε  κανείς λοιπόν  ότι θα έχουμε  ένα πλεόνασμα 1.200.000 ευρώ το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για ακόμα καλύτερη καθαριότητα ή αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς να χρειαστεί καμμία αύξηση στα τέλη ή ακόμα και μείωση σε ευαίσθητες ομάδες κατοίκων όπως τόνιζε στο πρόγραμμα της η νέα δημοτική αρχή. Αμ δε. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Δαμηλάκος «μπορεί οι υπηρεσίες να προϋπολογίζουν έσοδα 10.700.000 αλλά στατιστικά ,τα τελευταία 5 χρόνια, εισπράττουν ένα ποσό γύρω στα 9.000.000, οπότε για να φτάσουμε τα 9.500.000 των εξόδων χρειαζόμαστε μια αύξηση 5% στα τέλη για να ισοσκελίσουμε». Ο δε δήμαρχος κ.Ευθυμίου είπε ότι λόγω αυτής της υστέρησης των εσόδων χρειαζόμαστε «ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που μας το δίνει το 5%».
Όταν όμως ο γράφων, σαν εκπρόσωπος της παράταξης Πολίτες Μπροστά, τους αντιπρότεινε ότι το μαξιλαράκι ασφαλείας έπρεπε να προέλθει ,
α) από την οικονομία στα φετινά έξοδα καθαριότητας που μπορεί να γίνει, αφού η μισθοδοσία του 2011 σίγουρα θα είναι μικρότερη λόγων ότι οι μισθοί των υπαλλήλων συρρικνώνονται, οι υπερωρίες περιορίζονται, δώρα εξανεμίζονται καθώς και από την οικονομία κλίμακος λόγω ότι πλέον οι δύο στόλοι καθαριότητας (Μοσχάτου και Ταύρου) ενώνονται σε έναν (πχ μηχάνημα πλύσης κάδων, κόστους 230,000 ευρω που είχε χαλάσει στο Μοσχάτο δεν χρειάζεται να παρθεί, για φέτος τουλάχιστον, αφού υπάρχει του Ταύρου).
 β) από την επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών μεγάλων επιχειρήσεων (κέντρων διασκέδασης αλλά και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στο Μοσχάτο), καθώς και από καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου και είσπραξης εσόδων,
τότε η πλειοψηφία χωρίς καμμία πειστικότητα ανταπάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει τώρα επανακαταμέτρηση γιατί απουσιάζει  ο υπάλληλος λόγω ασθενείας (αλήθεια ένας είναι μόνο;) και ότι τα έξοδα τα έχουν περιορίσει στο έπακρο (πως γίνεται τώρα αυτό αφού το 2010 τα έξοδα έφτασαν τα 9.000.000 και για το 2011 είπαμε τα υπολογίζουν στα 9.500.000, εγώ τουλάχιστον δεν το καταλαβαίνω.)
Και πάλι ο γράφων και οι Πολίτες Μπροστά τους αντιπρότειναν ότι ακόμα και αν ισχύουν αυτά που λέτε υπάρχει και άλλη λύση. Τους παρουσίασα έναν, πρόχειρο όντως αφού δεν είχα όλα τα στοιχεία, υπολογισμό όπου 
α) με μηδενική αύξηση στις οικίες και μικρές επιχειρήσεις του Ταύρου και συγχρόνως μείωση στις οικίες και μικρές επιχειρήσεις του Μοσχάτου ώστε να εξομοιωθεί ο συντελεστής Μοσχάτου και Ταύρου (συντελ. Οικίες Μοσχάτου 1,28/m2 Ταύρου 1,02/m2 – μικρές επιχειρήσεις/καταστήματα Μοσχάτου 3,83/m2 Ταύρου 3,15/m2) 
β) με μικρή αύξηση συντελεστή τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις του Ταύρου ( 500 έως 6000 m2) και σαφώς μεγαλύτερη στις μεγάλες επιχειρήσεις του Μοσχάτου και στους πολύ μεγάλους χώρους Ταύρου (πάνω από 6000 m2) τότε καλύπτουμε την τυχόν αύξηση των εξόδων και δεν επιβαρύνουμε την  ήδη δύσκολη οικονομικά κατάσταση των κατοίκων. Αρκεί η διαβάθμιση συντελεστή τελών  που υπάρχει στον Ταύρο να γίνει και στο Μοσχάτο. Η απάντηση του δημάρχου και του αντιδημάρχου ήταν, ότι αυτή είναι και δική τους φιλοσοφία, αλλά δυστυχώς στο Μοσχάτο δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να γίνει διαβάθμιση και ότι υπολογίζουν τον Νοέμβριο να τα έχουν συλλέξει ώστε   να παρουσιάσουν τότε μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη για τα δημοτικά τέλη.
Κανείς βεβαίως δεν απάντησε στην ερώτηση μου  γιατί, την απραξία τόσων χρόνων κάποιων στη δημοτική αρχή, να την πληρώσουν οι κάτοικοι (όσο μικρή και αν είναι η επιβάρυνση) και να μην περιμένουμε τον Νοέμβριο να αποφασίσουμε αν και σε τι ποσοστό χρειάζεται αύξηση.
Τελικά η πλειοψηφία απεφάσισε για αύξηση 5% σε όλους τους συντελεστές ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε και αντιπρότεινε μηδενικές αυξήσεις. Ας ελπίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο να υπάρξει πιο ευαισθητοποιημένη αντίληψη και να μην περάσει η αύξηση.

2 σχόλια:

  1. Εσύ χάρη μου τα είπες και αμαρτίαν ουκ έχεις.Αυτούς όμως έχεις την εντύπωση ότι ιδρώνει το αυτί τους όταν τους λες για την δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών;Αμ όχι αγαπητέ μου.ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί που ψήφισαν υπέρ απλώς δεν έχουνε καταλάβει οτι πλέον ο κόσμος μετράει και το 1 cent! Kυριολεκτικά!...

    Ευθυμίου δε θέλατε? Καλή σας όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή