Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΝΟΜΙΜΟ ΝΑΙ... ΗΘΙΚΟ ΟΜΩΣ;

Είναι πράγματι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς που δεν μετέχουμε της εξουσίας να αντιληφθούμε το πόσο εύκολα κάποιοι πολιτικοί θεωρούν ότι αν κάτι τους το επιτρέπει ο νόμος τότε μπορούν και να το κάνουν αδιαφορώντας για το κοινό αίσθημα και  για το ήθος που πρέπει να τους διακρίνει έναντι των ψηφοφόρων τους. Πάρτε παράδειγμα τον τέως υπουργό κ. Βουλγαράκη που, επειδή είχε το νόμιμο, νόμιζε ότι μπορούσε να ιδρύει όσες off shore εταιρείες ήθελε και αδιαφορούσε, αν μη τι άλλο, για την απώλεια φορολογικών εσόδων του κράτους που τον πλήρωνε. Αυτό όμως για τον απλό λαό ήταν ανήθικο και γι’ αυτό τον τιμώρησε πολιτικά. Και δεκάδες άλλα παραδείγματα βρίσκουμε σε πολιτικούς κομμάτων που άσκησαν εξουσία. Αυτά όμως γίνονται σε εθνικές κυβερνητικές εξουσίες.

Σε τοπικό όμως επίπεδο θα περίμενε κανείς ότι δεν θα συνέβαιναν ανάλογα φαινόμενα, δεδομένου ότι οι κοινωνίες εκεί είναι πιο μικρές και οι δημότες γνωρίζονται άμεσα με τους διαχειρίζοντες την δημοτική αρχή. Είναι όμως έτσι; Θα σας αναφέρω ένα θέμα το οποίο ήρθε προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου και αφορούσε την κατοχύρωση του διαγωνισμού προμήθειας λιπαντικών των αυτοκινήτων του δήμου σε προμηθευτή. Θα σας αναφέρω όλα τα γεγονότα και μετά ας απαντήσει ο καθένας στο ερώτημα που θέτει και ο τίτλος του άρθρου.

Η Οικονομική επιτροπή με την 23/6-6-2011    απόφαση της προέβη στην έγκριση των όρων διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού για τα λιπαντικά (αξίας 45.000)  του δήμου. Στις 25-7-2011 η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού γνωμοδότησε και εισηγήθηκε την κατακύρωση του διαγωνισμού στον μοναδικό συμμετέχοντα Λαχανά Γ. Η οικονομική επιτροπή όμως, και σωστά κατά την γνώμη μου γι’ αυτό και εγώ ψήφισα υπέρ, αποφάσισε την επανάληψη του διαγωνισμού για να πετύχει ο δήμος πιο μεγάλη συμμετοχή προμηθευτών και κατά συνέπεια καλύτερες τιμές δεδομένου μάλιστα, για τους γνωρίζοντες την αγορά, οι τιμές που  είχε βγάλει η υπηρεσία του δήμου ήταν αρκετά υψηλές !!!

Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε 16-9-2011 και μετείχαν δύο ενδιαφερόμενοι : α) ο κ. Λαχανάς Γ.  πάλι και β) η εταιρεία BUL.PAS. COMMERCIAL ΜΕΠΕ, που ιδρύθηκε στις 3/8/2011 (!!!) και είναι ιδιοκτησίας της κ. Βούλγαρης Μαρίας και που για ενημερωτικούς και μόνο λόγους αναφέρω ότι ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του κ. Ευθυμίου στις δημοτικές εκλογές του 2010. Στον διαγωνισμό αυτό, και για τους δύο μετέχοντες, η επιτροπή έκρινε ότι έπρεπε να ακυρωθούν διότι δεν είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Με ένσταση της στις 20-9-2011 όμως η BUL.PAS. προς την Οικονομική επιτροπή δικαιολόγησε, βάσει νόμου, την μη ύπαρξη του εγγράφου που δεν είχε προσκομίσει στον διαγωνισμό  και με την γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του δήμου η οικονομική επιτροπή (και εγώ) απεφάσισε να την δικαιώσει. Συνέπεια αυτής της απόφασης να μετέχει πλέον μόνη της στη β’ φάση του διαγωνισμού όπου ανοίγονται οι προσφορές.

Στις 24-10-2011 η επιτροπή εισηγείται στην οικονομική επιτροπή την κατακύρωση του διαγωνισμού στην BUL.PAS. και το θέμα ήρθε στις 31-10-2011 για συζήτηση. Εκεί ο πρόεδρος δήμαρχος κ. Ευθυμίου πρότεινε να γίνει δεκτή η εισήγηση και να δοθούν τα λιπαντικά στην BUL.PAS. γιατί ήταν και 40% φθηνότερη από τις τιμές του ΠΡΩΤΟΥ διαγωνισμού του άλλου μετέχοντα, που ακυρώθηκε. Αντέδρασα στην πρόταση του δημάρχου λέγοντας τα εξής:

1) Να επαναληφθεί ο διαγωνισμός αφού και στον δεύτερο διαγωνισμό ήταν μόνο ΕΝΑΣ ο συμμετέχων όπως και στον πρώτο, που γι’ αυτό τον επαναλάβαμε, και να ενημερώσουμε όλα τα πρατήρια καυσίμων και καταστήματα λιπαντικών της γύρω περιοχής όπως κάνουμε και για τα καύσιμα, ώστε να μετάσχουν και άλλοι προμηθευτές.
2) Οι όροι διακήρυξης στο άρθρο 13 παρ.2 όριζαν ότι ο μαζί με τη προσφορά ο μετέχων πρέπει να δηλώνει το εργοστάσιο στο οποίο γίνεται η επεξεργασία του λιπαντικού καθώς και ο τόπος εγκατάστασης του. Στην προσφορά που μας ήλθε στην οικονομική δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. (Εδώ να σημειώσω ότι ο δήμαρχος έστειλε την γραμματέα στον δήμο να μας φέρει τα στοιχεία που έλειπαν.)
3) Όσον αφορά την κατά 40% φθηνότερη προσφορά δεν έχει και πολύ σημασία καθ’ όσον στα λιπαντικά αυτοκινήτων, όπως γνωρίζουν όλοι, για τον ίδιο τύπο λαδιού (πχ. SAE 20-50) υπάρχουν ανάλογα το εργοστάσιο, τις προδιαγραφές, τα ISO κλπ, διαφορετικές τιμές κατά πολύ. Και αν δεν έχουμε αναλυτικές πληροφορίες για το λιπαντικό δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τιμές. Και κυρίως αν δεν έχουμε 3-4 τουλάχιστον προσφορές από επώνυμα προϊόντα. Μιλάμε για λιπαντικά που είναι ίσως και σημαντικότερα, για τα οχήματα, ακόμα και από τα καύσιμα.
 4) Η εταιρεία BUL.PAS. είναι νεοϊδρυθείσα, δεν έχει μέχρι στιγμής καμμία δραστηριότητα και ως εκ τούτου ας είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί.

Τελικά η πλειοψηφία (Ευθυμίου, Χατζηαντωνίου, Καπετανάκη, Δαμηλάκος, Χρονόπουλος, Αναστόπουλος) πέρασε να δοθούν τα λιπαντικά στην εταιρεία της κ. Βούλγαρη, η δε μειοψηφία (Τουφεξίδης, Σπανάκης) ψήφισαν κατά. Να πω ακόμα ότι η γραμματέας έφερε κάποια έγγραφα και ο  δήμαρχος μας είπε ότι το εργοστάσιο κατασκευής των λιπαντικών είναι η SUN OIL και εδρεύει στο 10 χιλ. Κορίνθου Άργους. (Ας τη έχουμε και αυτή την εταιρεία υπόψιν μας όταν θα αλλάξουμε και εμείς τα λάδια στο αυτοκίνητο μας.)

Εδώ τελειώνω αφού σας ανέφερα μόνο τα γεγονότα της όλης διαδικασίας.  Ειπώθηκαν και άλλα στην οικονομική επιτροπή αλλά δεν χρειάζεται να σας κουράζω. Νομίζω αυτά σας φτάνουν για να απαντήσετε μόνοι σας στο ερώτημα του τίτλου:

ΝΟΜΙΜΟ ΝΑΙ. ΗΘΙΚΟ ΟΜΩΣ;

19 σχόλια:

  1. ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΒΛΑΚΑ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΆΦΕ.ΚΑΙ ΓΡΆΦΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι δεν μας τα λες εσυ που ξερεις εξυπνε 718;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακός ο εγκάθετος σχολιαστής. Πληρωμένη όμως η απάντηση σου. Τα ονόματα τον πειράξανε τον αληταρά και όχι το story που παρουσιάζεις ή η σύμπτωση να ανακηρύσσονται νικητές σε διαγωνισμούς, επιτροπές και θέσεις οι άνθρωποι των ανθρώπων του Συστήματος. Νομίζω ότι σαν δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει όλο αυτά να τα παρουσιάσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί ποιός τα παίρνει χαμπάρι τα όσα γίνονται στην οικονομική επιτροπή κλπ. Θεωρώ πάντως να προτείνω ότι τέτοια πράγματα πρέπει να τα "καίτε" πριν φτάσουν σε επίσημες διαδικασίες γιατί μετά είναι αργά και το μόνο που ψελλίζετε είναι το γνωστό " ότι νόμιμο δεν είναι και ηθικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διόρθωσα το ονομα της εταιρείας στο σωστό BUL.PAS. για να μην μπερδευτεί με καμμία άλλη εταιρεία που μπορεί να υπάρχει ομόηχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει και άλλη εταιρεία με το όνομα Bul pass με ιδιοκτήτη τον κ.Πλιάτσικα.Αυτό λέει τίποτα;Γνωστό άλλωστε ότι ο κ. πλιάτσικας είναι κοινοτικός σύμβουλος και κατ επέκταση δεν μπορεί να μετέχει σε διαγωνισμούς.Τυχαίο;Δεν νομ...................
    Διεύθυνση Ηρακλέους 81 όπως και η άλλη εταιρεία.
    Σας πήρανε χαμπάρι ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Της κυρίας Βούλγαρη όχι Βούλγαρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ2 Νοεμβρίου 2011 στις 12:19 μ.μ.

    Καλημέρα. Σήμερα με ειδοποιήσανε να δω τα σχόλια που γράφουνε για μένα .θα ήθελα να σας πω ότι ποτέ δεν είχα η έχω εταιρία με το όνομα αυτό και δεν πήρα ποτέ μέρος σε κανένα διαγωνισμό. Οπότε θέλω να πω σε αυτήν που τα γραφή αυτά [γιατί αν ήταν άνδρας θα έγραφε το όνομα του] η να το αποδείξει επώνυμα όπως γράφω και εγώ η επώνυμα να βγει και να ζητήσει συγνώμη η να πει ότι απλά είναι ηλίθιος και γελοίος.[ Και θα ήθελα να γράφουνε επώνυμα για να κάνουμε και διάλογο]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. AN EINAI ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
    ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ BUL PAS ΤΟΤΕ "ΧΑΙΡΕΤΑ
    ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ"
    ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕΣ ΜΩΡΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
    "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"(κατα Σαλιαρέλη).
    ΠΡΟΣΕΧΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΣΟΥ
    ( ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ) ΕΧΟΥΝ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ
    ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ
    ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χάρη όποιος ανακατεύεται με τα λάδια τον τρώει η EΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τον φίλο 4:23
    Τι θέλεις να πεις φίλε μου; Πες ξεκάθαρα τι εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βλάκα Ανώνυμε 7:18
    Τι θα πει ονοματατα
    Μήπως ήθελες να πεις μα(ν)τάτα ?
    Τα μαντάτα πάντως είναι άσχημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν θα σας αφήσω σε χλωρό κλαρί2 Νοεμβρίου 2011 στις 5:42 μ.μ.

    Αν και δεν είμαι ο ίδιος που έγραψε το σχετικό με σας σχόλιο βαλτε αυτή τη διεύθυνση στο σελιδοδείκτη σας να δείτε τι βγάζει κ. Πλιάτσικα.Και μετα πέστε ότι δεν έχετε σχεση με αυτην την εταιρεία.

    http://www.vrisko.gr/details/_f6kb_b47fccca2d51436a30a2bh5k6_?what=%CE%9B%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC&where=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%B1%20%CE%91%CE%A4%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χάρη δεν θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο.
    Η δικαιοσύνη την Ελλάδα αργεί αλλά έχουμε και υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Πλιάτσικα μετά από την παρέμβασή σας και την ηλεκτρονική διεύθυνση που κάποιος σχολιαστής
    σας προτρέπει να δείτε, σαν συνάδελφό σας στο κοινοτικό θέλω να σας πληροφορήσω ότι η μηχανή αναζήτησης μου έβγαλε τις εξής πληροφορίες όταν έβαλα σε αυτήν το όνομα BUL PASS.
    Βul pass Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε Εμπόριο λιπαντικών.{Πλιάτσικας Αθανάσιος}
    Διεύθυνση.Ηρακλέους 81.
    Τηλ.2109588585.
    Αυτά από το vrisko.gr
    Πιθανόν το όνομά σας να έχει μπει από λάθος οπότε δείτε το.
    Πιθανόν να είστε συνεργάτης αυτής της εταιρείας ή να πρόκειται περί συνωνυμίας οπότε πάλι πρέπει να το δείτε.
    Τέλος ας δείτε και το τηλέφωνο το οποίο είναι ίδιο με το τηλέφωνο της σφραγίδας που έχει η προσφορά της εταιρείας της κυρίας Βούλγαρη αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. K.Πλιάτσικα ο δάσκαλος έγραψε επώνυμα. Κάνε λοιπόν διάλογο σαν άντρας όπως λες γιά να μαθουμε
    κι εμείς γιά τις απίθανες συμπτώσεις.
    Αν όχι ζήτα συγνώμη,και κάντην με ελαφρά πηδηματάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Πλιατσικα το λιγότερο που έχετε να κάνετε μετά τα παραπάνω είναι να υποβαλλετε την παραίτηση σας ΑΠΟ κοινοτικός σύμβουλος. Κύριε Ε υθυμιου αν δεν το πράξει μόνος του οφείλεται να προβείτε σεπρωτοβουλιες. Αρκετά πια με όλα αυτά.το θέμα έχει μεγάλη σημασία.ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση του συμβούλου για τα ψέμματα που ειπώθηκαν. Λυπάμαι πραγματικά που η κατάσταση της χώρας μας δεν έχει συναιτισει κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι εγινε ρε Πλιατσικα;ψαχνεις για φουστες;τελικα το θρασος περισσευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μα καλά είναι σοβαρά πράγματα αυτά είναι δυνατόν; Είναι τουλάχιστον προκλητικό να βλέπουμε τέτοιες τακτικές. Δυστυχώς κάποιοι ασχολούνται με τα κοινά για την μάσα. ειδικά σε τέτοιους καιρούς πρέπει να κύριοι να ενημερώσετε την κοινωνία του μοσχάτου- ταυρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΗΘΙΚΟ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟ.
    ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Η κ.ΒΟΥΛΓΑΡΗ
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή