Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΙΣ.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο «Καλλικράτης» ήμουνα αντίθετος για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούσα και θεωρώ ότι μεγάλοι δήμοι είναι δυσκίνητοι στη λειτουργία τους αλλά κυρίως γιατί η δημοτική αρχή χάνει την αμεσότητα της και την επαφή της με τους δημότες. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των δήμων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κρατών έχουν πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.

Πέρα όμως από την αντίθεση μου και τις επιφυλάξεις που είχα για την αποτελεσματικότητα του «Καλλικράτη» διαπίστωνα ότι σε κάποιες διατάξεις υπήρχαν και θετικά στοιχεία που βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία του δήμου. Μια τέτοια καινοτομία που έφερνε ο νόμος ήταν και η δημιουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων. Και αυτό γιατί οι δημοτικές κοινότητες, ειδικά σε συνενούμενους δήμους σαν τον δικό μας, θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό της στενής επαφής μεταξύ της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, θα μπορούσαν να δίνουν άμεσες λύσεις σε μικροπροβλήματα της γειτονιάς, θα μπορούσαν να αφουγκράζονται καλύτερα τις ανάγκες της κάθε πόλης.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η δημοτική αρχή να βοηθάει αμέριστα την κάθε δημοτική κοινότητα, να αποδέχεται τις προτάσεις της και κυρίως να προσπαθεί να τονώσει τον ρόλο της και να τον αναδείξει στους συνδημότες μας ώστε όλο και περισσότεροι να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος σε αυτές.
  Δυστυχώς όμως, και μιλάω για τον δικό μας δήμο αφού αυτός μας ενδιαφέρει, διαπιστώνω μια τουλάχιστον αδιαφορία, αν όχι απαξίωση, της λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων από μεριάς της πλειοψηφίας και διοίκησης του δήμου. Και το λέω αυτό γιατί στο σχεδόν 11μηνο της νέας δημοτικής αρχής τίποτα σημαντικό ή έστω ουσιώδες δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις δημοτικές κοινότητες. Και βεβαίως αυτό δεν οφείλεται στις ίδιες δημοτικές κοινότητες που και αξιόλογα και ικανά μέλη έχουν αλλά οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία (;;;)  της δημοτικής αρχής να τις δεχτεί σαν ισάξιους συνεργάτες.

 Πάρτε παράδειγμα τις προτάσεις που έχουν κάνει και οι δύο κοινότητες όλο αυτό το καιρό. Αν μπείτε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» θα βρείτε πάνω από 80 αποφάσεις της κάθε μία κοινότητας. Και τουλάχιστον οι μισές αφορούν συγκεκριμένα πράγματα για την καθημερινή λειτουργία και καλυτέρευση των συνδημοτών μας. Πόσες από αυτές έχουν υλοποιηθεί από την δημοτική αρχή; Ελάχιστες.

Πάρτε παράδειγμα το πόσο έχει εφοδιάσει η δημοτική αρχή τις κοινότητες με κάποιο συνεργείο υπαλλήλων το οποίοι με την καθοδήγηση του προέδρου ή κάποιου άλλου μέλους της  κοινότητας θα δίνει άμεσες λύσεις σε μικροπροβλήματα των πόλεων. Όχι κάθε φορά να τρέχει μόνος του  ο πρόεδρος, να παρακαλά για ένα εργάτη να μπαλώσει μια λακκούβα, ή να φτιάξει ένα επικίνδυνο σημείο κλπ. Πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε και ανανεώθηκε η «παγία» των τοπικών κοινοτήτων στο 11μηνο που πέρασε;

Τελευταίο δείγμα του πως αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή και τα μεγαλοστελέχη της την δημοτική κοινότητα είναι και η παρατήρηση που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο facebook του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου Πέτρο Καραφωτιά σχετικά με μια πρόσκληση σε πολιτιστικό γεγονός του Ταύρου. Και σημασία βεβαίως δεν έχει αυτή καθ’ εαυτή η πρόσκληση αλλά το πως αντιμετωπίζεται ο θεσμός της κοινότητας και έχει απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος της να διαμαρτύρεται. Ελπίζω να έχει την συμπαράσταση και του προέδρου της κοινότητας Μοσχάτου με μια δήλωση του άμεσα. Σας μεταφέρω την δήλωση του κ. Καραφωτιά:

Petros Karafotias
Επαναφορά της δημοσίευσης μου λόγω λάθους από το πληκτρολόγιο του Η/Υ μου. Στις 31-10-2011 στην αίθουσα δύο (2) των Δημοτικών Σφαγείων στον Ταύρο, έγινε η πρώτη παρουσίαση και ο αγιασμός στο τμήμα του χορού. Ο κύριος πως τον λένε (εννοεί προφανώς τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Μπούτση) απέφυγε επιμελώς να ενημερώσει την Δημοτική Κοινότητα, ώστε να παραστεί στην εκδήλωση. Ο εν λόγω κύριος επειδή προσωπικά με έχει προσβάλλει δύο φορές και μάλιστα δημόσια, για δεύτερη φορά πέφτει σε σφάλμα απαξιώνοντας τον πρόεδρο και τα μέλη της Δημ. Κοινότητας. Την επόμενη φορά που θα έχει την ίδια συμπεριφορά , να ξέρει πως θα με βρει απέναντι του με τον  ανάλογο τρόπο που του αρμόζει.
 Ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ταύρου Καραφωτιάς Πέτρος

Τελειώνοντας θα ήθελα να ξανατονίσω τη σημασία των δημοτικών κοινοτήτων και το πόσο σοβαρό είναι να απαξιώνονται στο βωμό μιας ενδοπαραταξιακής διαμάχης που μπορεί να υπάρχει στους κόλπους της δημοτικής αρχής του κ.Ευθυμίου. Ελπίζω να κάνω λάθος και οι δημοτικές κοινότητες να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να παράξουν το τόσο απαραίτητο έργο τους.

3 σχόλια:

  1. Η φιλοσοφία του νομοθέτη όσον αφορά τις δημοτικές κοινότητες είναι να δίνει την ευκαιρία στο πολίτη να βρίσκεται κοντά στα κοινά και η δημοτική κοινότητα να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη ανά πάσα στιγμή.Στο σημείο αυτό θα πρόσθετα ότι ο εκάστοτε δήμαρχος θα μπορούσε να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην κοινότητα όπως προβλέπει και ο νομοθέτης πράγμα που δεν γίνεται στο δήμο μας γιατί πιθανόν κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να τους χαλάσουμε τη σούπα.Κάπως έτσι απαξιώνονται οι δημοτικές κοινότητες, αλλά όι δήμαρχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποτε θα το βρουν μπροστά τους.Οι δημόσιες σχέσεις πλέον δεν ξεγελούν τους πολίτες οι οποίοι είναι πλεον πολλοί απαιτητικοί ως οφείλουν να είναι.Η εποχή της ρουσφετολογίας και του ρουσφετιού πέρασε ανεπιστρεπτί όσο και αν κάποιοι παλεύουν μέσω αυτών να πορευτούν.Όταν αποκεντρώνεις αρμοδιότητες το μόνο που περιμένεις είναι κάτι καλύτερο αφού περισσότερα άτομα θα τρέξουν να προσφέρουν.Αυτή είναι οι ουσία αγαπητοί πρόεδροι και των δυο κοινοτήτων.Ζητήστε κάποιες αρμοδιότητες αν θέλετε πραγματικά να παίξετε κάποιον πιο ουσιαστικό ρόλο.Οι κομπάρσοι είναι καλοί μόνο στα κινηματογραφικά έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ!!!!ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ!
    ΟΧΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΣΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή