Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

E-MAIL ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ Δ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ

4 σχόλια:

  1. Kύριε Ναυπλίώτη σας καταγγέλλω ως ανιστόρητο καθότι ο εθνικός μας προδότης Πηλιος Γούσης καταγόταν από το ιστορικό Σούλι που ανήκει στο νομό Θεσπρωτίας ενώ ο κ.Ντερέκας (γνωστός και ως Μέσι της Αρτας)κατάγεται απο χωριό της Αρτας άρα ανήκει σε διαφορετικό νομό συνεπώς δεν είναι πατριώτες.Για την αποκατάσταση της ιστορίας σας παραπέμπω πιό κάτω αντλώντας πληροφόρηση απο το Βικιπαίδεια

    Ο Πήλιος Γούσης, ή Γούσιας, ή Πηλιογούσης, ήταν Σουλιώτης πολεμιστής, που έμεινε στην ιστορία ως προδότης του Σουλίου λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

    Ο Αλή Πασάς κατά την 3η εκστρατεία του κατά των Σουλιωτών (1803) όταν διαπίστωσε ότι με τα όπλα δεν πετύχαινε τίποτα προσπάθησε τότε με δωροδοκίες και διαφθορές να εκπορθήσει το Σούλι. Στη προσπάθειά του αυτή ήρθε συνεργός στο γιο του Αλή, τον Βελή Πασά, ο Πήλιος Γούσης, που υπηρετούσε ως έμπιστος του τουρκαλβανού στρατηγού Ζελιχτάρ Μπόττα, ο οποίος και υπέδειξε στους τουρκαλβανούς που επιχειρούσαν τον αποκλεισμό των Σουλιωτών ένα ιδιαίτερο αφύλακτο μονοπάτι που οδηγούσε στο Κούγκι.
    Όταν ένα τμήμα των τουρκαλβανών ανέβηκε αυτό το μονοπάτι οι μαχόμενοι Σουλιώτες βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά τους όπου αναγκάστηκαν πλέον να υποχωρήσουν, να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και τελικά, λόγω και έλλειψης τροφών και πολεμοφοδίων να συνθηκολογήσουν και να εκπατριστούν στη συνέχεια στη ρωσοκρατούμενη τότε Πάργα και από εκεί στη Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 29 Σεπτεμβρίου 2010 2:24 μ.μ.
    Kύριε Ναυπλίώτη σας καταγγέλλω ως ανιστόρητο καθότι ο εθνικός μας.- Κύριε "Ιστορικέ",Στο site αυτό (http://www.lakkasouliou.gr/el/xartis-perioxis.html)νομίζω ότι μπορεί ιστορικά να κάνω λάθος όπως επισήμανες αλλά η στρατιωτική ιστορία άλλα γράφει και ο χάρτης αλλα αποτυπώνει!Όπως και να είναι γειγνιάζουν... Εξάλλου ο αέρας είναι ίδιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 29 Σεπτεμβρίου 2010 2:24 μ.μ.


    Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009
    ΠΗΛΙΟΣ ΓΟΥΣΗΣ και τι ιστορια μαθαινουμε

    Ωστόσο, αισθάνομαι την ανάγκη , να τονίσω ότι αυτή η δεύτερη έκδοση θα πρέπει να αποτελέσει, αφού αξιολογηθεί , το κύκνειο άσμα μιας ιστορικής αδικίας προς έναν αθώο Σουλιώτη αγωνιστή , ο οποίος παραδόθηκε για τόσα χρόνια στην κοινή πριφρόνηση από το πείσμα του Περραιβού και, όπως παρατηρεί ο Βασίλης Παυλίδης, από την ελαφρότητα των νεωτέρων ιστορικών μας.. Ετσι πιστεύω ότι θα πρέπει ν΄αναθεωρήσουμε ορισμένα σκοτεινά σημεία της ιστορίας μας, η οποία κάνει, πολλές φορές, λάθη τραγικά και να μη καταδικάζουμε αβασάνιστα ανθρώπους ως προδότες υψηλών ιδανικών . Με το ψέμα της δήθεν προδοσίας του Πήλιου Γούση στο Σούλι γαλουχήθηκαν πολλές γενιές Ελλήνων, γράφτηκαν ποιήματα και παίχθηκαν τραγωδίες, που βασίζονταν σε αστήριχτα παραμύθια. Από αυτά τα παραμύθια ,έχουμε χρέος, ν΄απαλλάξουμε τις ερχόμενες γενιές, στις οποίες θα πρέπει να δώσουμε πνευματική κληρονομιά , την ιστορική αλήθεια.

    Λόγια του του ιδίου του συγγραφέα από το Μνημειώδες Εργο του

    tziovas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο!!! Μπράβο!!!
    Θα μας πεις και την Κοκκινοσκουφίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή